Проучване: 58% от българите искат оставката на правителството

Данните са от независим експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 13 юли сред 700 души

16.07.2020 | 17:03 Редактор: Александра Иванова
Проучване: 58% от българите искат оставката на правителството

58% от българите смятат, че е нужна оставка на правителството, 32% са против. Останалите не могат да преценят. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл".

6% твърдят, че вече са ходили на протест срещу правителството. Този дял условно се равнява на около 300 хиляди души. 36% казват, че тепърва биха участвали в протест срещу правителството. В протест в подкрепа на правителството казват, че биха участвали 8%, а че вече са участвали казват 2%.

Съществена част от деклариращите, че протестират, са млади хора. В София протестният потенциал е по-висок. 

"В останалата част на страната е очаквано по-малък и това вероятно се дължи на повече страх. Но събитията показват, че настъпва промяна. В София към момента на изследването са протестирали около 10%, което би могло да означава и около 150 хиляди души", пише в проучването.

От социологическата агенция правят и сравнителен анализ на обществените нагласи по време на появата на Ковид-19 и днес.

"Тези данни показват, че стабилизацията на имиджа на правителството около ситуацията с коронавируса е била по-скоро временна и е отложила действието на по-дълбоки процеси. Като че ли навсякъде по света, през първите 3 месеца, разпространението на Ковид-19 консолидира властта навсякъде и премахна партийността от съзнанието. Сега започва обратният процес - настроения за промяна. Това вече бе регистрирано в Германия, Франция и други страни", коментират от "Галъп".

Данните са от независим експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 13 юли сред 700 души. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК