БЛС: Има нужда от спешни пунктове за тестване на Ковид-19 

Целта на предложението е специалните кабинети да са извън болничните заведения

15.07.2020 | 16:43 Редактор: Георги Камарашев
БЛС: Има нужда от спешни пунктове за тестване на Ковид-19 

От Българския лекарски съюз настояват за създаването на спешни пунктове за тестване на Ковид-19. В тях пациентите ще попадат при съмнение за зараза с вируса.

Идеята на предложението е специалните кабинети, в които се вземат пробите, да са позиционирани извън болничните заведения.

Отварянето на подобни кабинети се очаква да редуцира работата на общопрактикуващите лекари и няма да създава опасност за останалите пациенти, особено през есенно-зимния сезон, когато вероятно ще има пик и на други вирусни заболявания със сходни на коронавируса симптоми. Това съобщи зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов, цитиран от БНР.

"Изключително целесъобразно в заетите пунктове, защото фибрилни пациенти, процент от тях носители и заразоотделящи вируса пациенти, след като започнат да посещават лечебните заведения, определено ще има пик", добави д-р Брънзалов.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че към момента подобни пунктове няма да бъдат полезни.

Ако бъдат отворени такива специални пунктове, от БЛС настояват финансирането на PCR тестовете на здравноосигурените пациенти да не бъде за сметка на НЗОК, тъй като при гласуването на бюджета ѝ средства за Ковид-19 не са били предвидени.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК