Томислав Дончев: Държавният глава поиска цялата власт

Има точка, от която връщането назад е много трудно, посочи той

11.07.2020 | 16:45 Редактор: Юлия Христова

Няма да има огледална реакция след включването на Радев, няма да кажа, че искам оставката му. Той има малко повече от година до края на мандата си и аз държа той да го изкара, макар да не съм съгласен с него. Това каза на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че не би искал никой да очаква да хули президенстката институция. 

"Правителството се превърна в мафия, след като беше повдигнато обвинение срещу президентски съветници. Днес държавният глава поиска цялата власт, защото следва служебен кабинет. Искането днес означва - искам цялата власт. Ако някой иска цялата власт сега, нека обясни защо. Искам да призова всички към повече мъдрост. Има точка, от която връщането назад е много трудно! да пазим държавата, защото друга нямаме, нямаме и алтернативни институции", допълни Дончев.

"Бих искала да се обърна към всички български граждани, които в този момент изпитват тревога, притеснения, страх от това какво ще се случи, от това как ще изкарат зимата. От една страна се борим с една изключително тежка пандемия, а от друга страна - трябва да отговаряме постоянно на различни социални и икономически нужди, които нарастват в страната", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя допълни, че трябва да мислим за това не просто как да подкрепим псевдопроекта "Българско лято", а да мислим какво ще направим с българската зима.

"До този момент не чуваме нито една визия за това какво следва, след като подбуждаме тези погроми и протести. Човекът, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие, трябва да знае към какво води държавата. Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува в момента г-н Радев, е опасен за държавата. Точно затова искаме да призовем още веднъж да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалният диалог и разговорите с институциите, защото това, което се случва, тревожи всички разумни български граждани", допълни Сачева.

Тя призова, ако на някого демокрацията не му е по мярка, то да има доблестта да излезе и да каже това.

"Г-н Радев, както и всеки един от нас - сме се заклели да пазим Конституцията и законите на държавата. Това правителство е законно избрано и в тези призиви за метежи, ни напомнят за други практики и друго време. Искам да обърна внимание на факта, че г-н Радев 24 часа вече не е намерил време и възможност да коментира новината, която развълнува много български граждани, а именно, че влязохме в чакалнята на еврозоната", отсече социалният министър.

"Обръщам се към братята българи, не съм вярвал, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който уважавам като институция и бивш български офицер. Някой път институциите воюват, вместо да са ръка за ръка. Разделението на обществото започна от случката в "Росенец", когато гардове на НСО по глупав начин възпрепятстваха едни хора, които бяха решили да правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов, по времето на Орешарски е узаконен", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По думите му няма как да се изпълни разпореждане, което противоречи.

"Тези, които хвърлиха българското знаме, трябва да бъдат наказани. Службата НСО няма нищо общо с правителството. Разделението на властите е записано в конституцията, когато те не работят заедно в полза на хората, нищо добро не се е случило на тези хора. Чух, че Радев призовава полицаите да не изпълняват нарежданията на своя министър", коментира вицепремиерът.

Той бе категоричен, че протестиращи снощи умишлено са атакували полицаи. Каракачанов отбеляза, че е организирал десетки протести.

"Обръщам се към президента и организаторите на протестите - не отричам правото на всеки българин да протестира, но очаквам всички да призоват хората на протестите да не провокират полицията. Българският полицай не е враг на обществото. Има 4 ранени полицаи, това не е от братски прегръдки и добри чувства. Призовавам и българските полицаи да бъдат толерантни, но те са в правото си да защитават здравето си. От името на ОП призовавам за диалог, а не за омраза и конфронтация", апелира Каракачанов.

Той заяви, че видял от кабинета си в МС как начело на опита за пробив в полицейския кордон беше добре организирана агитка от футболни фенове.

"Факт е, че снощи на протеста имаше хора, които бяха отишли, за да предизвикат сблъсъци", категоричен бе министърът на отбраната.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК