Борисов: Боли ме! Вместо да се радваме за еврозоната, броим протестиращите

Левът е фиксиран на курс 1,95

10.07.2020 | 20:21 Редактор: Искра Ангелова

"Голямо благодаря на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард за това, което направи за нас. След нас влезе и Хърватия. Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутен механизъм. В процеса на това решение беше включена и ЕК", заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

"В същото време ми е криво, на тази дата трябваше да сме заедно с нашия президент. Това е нещо за десетилетия напред, а ние цял ден се мъчим да покажем кой колко мрази. Нали пише "Съединението прави силата". Вместо тези, които са отвън, подкрепящи, мен и Радев, не да ги броим колко са, а сега да се прегърнат и да се радват, но с маски", категорично заяви министър-председателят.

Борисов допълни, че това е изключително важно за нашата икономика и бъдещите инвеститори. Левът е фиксиран на курс 1.95.

"Дали не може да проявим малко мъдрост. На база на какво ме обиждат. Боли ме от това. Нима ние нямаме епитети. Моето предложение, включително към опозицията, е да се хванем и да работим. Да работим денонощно. Такава криза се задава, толкова тежки времена. Дано се вразумим, аз съм готов да го направя. Отстраняването на ръководителя на НСО показа, че съм абсолютно прав", каза още Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че това е български успех.

"Всички медии в света ще го напишат. хората се радват за нас, а ние не се радваме. Плашиме се с протести. това ли е успешна държава? По-хубаво е да си опозиция. Не се радвам истински, защото не сме заедно, разделена държава, изправени сме пред граждански протест. Важен ми е просперитетът на държавата. Днес е добър ден за България, справихме се добре. Там сме, където са белите държави. От днес няма да фалират по 10-12 банки", подчерта Борисов.

Той поиска от протестиращите вместо да скандират "Оставка за Радев", да викат "Единство".

"Българският лев е час от европейския валутен механизъм. Решението беше взето днес. това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България. Това е акт, който трябва да ни обединява. Той дава на страната ни финансовата тежест във финансовата сфера, а по-късно и в другите сфери", каза управителят на БНБ г-н Димитър Радев.

Според финансовия министър Владислав Горанов това решение може да се оцени като стъпка, съпоставима с няколкото исторически решения в прехода - членството ни в НАТО и ЕС. 

"Следващата логична стъпка е еврото. С присъединяването си към еврозоната, България ще участва в може би втората резервна валута в света. Участието в ЕРМ изисква постоянни усилия, а това са реформи, които ни издигнат на все по-високо ниво на икономическо развитие", допълни Горанов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК