13 агенции за недвижими имоти и брокери с отличия на Годишните награди на Imoti.net

Участници в дискусия от форума с предложение към Столичната община 

08.07.2020 | 15:09 Редактор: Ивет Арабова
13 агенции за недвижими имоти и брокери с отличия на Годишните награди на Imoti.net

13 агенции за недвижими имоти и брокери бяха отличени на петите Годишни награди на Imoti.net, които се проведоха на 7 юли в София. Това е единственият форум, който оценява постиженията, коректността и добрата репутация на компаниите и експертите в сектора. Тази година над 120 компании се включиха в надпреварата за призовете в единствения по рода си национален конкурс 

"Домът е мечта, а Вие успявате да намерите дом за Вашите клиенти. Продължавайте уверено напред, не се страхувайте да правите промени и мислете за това, че сбъдвате нечия мечта“, с тези думи мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева поздрави гостите на бляскавата церемония, водещи на която бяха лицата на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова и Златимир Йочев.  

Победител в категория "Агенция за недвижими имоти на годината“ – голям бизнес стана Arco Real Estate, за среден бизнес - "Сиана недвижими имоти“ - Русе, а в малък бизнес – "Матекс Имоти“ - Варна. 

"Дебютите са нещо много важно, защото всяка компания е започнала от нещо малко. Наблюдавайки развитието на пазара – през данъци и разрешителни за строеж, виждаме, че пазарът не е толкова разколебан“, заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов, който връчи наградата на "Дебют на годината“ на победителя "Вая Естейтс“. 

Отличието "Брокер на годината“ получи Росен Станков от BULGARIAN PROPERTIES, който заяви, че тайната на успеха е човешкият фактор и качествената услуга. Призът за "Най-динамично развиваща се агенция за недвижими имоти“ спечели "ERA Недвижими имоти“, а за най-добър сайт бяха отличени две уебстраници - bulgarianproperties.bg и broker360.bg. За "Имот на годината“ бе определен RUHouse. 

Тази година Годишните награди на Imoti.net връчиха две нови награди –  Маркетингова стратегия на имот”, която отиде при West Point Center.  Втората нова категория беше "PropTech“, която е първата награда в тази сфера в България и бе връчена на ocenime.bg.  Потребителите също отличиха своите фаворити – за агенция на годината сайт бяха отличени BULGARIAN PROPERTIES, а приза за брокер отиде при Йоана Донковска, Stonehard. 

Три специални награди връчи Imoti.net. Отличието "Нестандартен подход при управлението на агенция за недвижими имоти“ получи Николай Господинов от Ibrokers. Специален приз за "Отговорна позиция в сектор недвижими имоти“ получи "Градът медия груп“. Специална награда получи и агенция "Явлена“  "Благодаря на Imoti.net, че застават зад бранша недвижими имоти като организират награди и променят стандарти в бранша. Това може да прави само значим партньор“, каза Страхил Иванов от агенция "Явлена“, която получи специална награда и от генералния партньор на Годишните награди на Imoti.net – Пощенска банка. 

Освен 5-годишнината от старта на Годишните награди, тази година Imoti.net отпразнува и големия си 20-ти рожден ден. Специално по повода беше организирана и експертна дискусия на тема "На прага на следващите 20“, която акцентира върху новите тенденции в сектора. "В следващите 20 години технологичните промени ще окажат влияние върху средата, в която живеем. В предходните 20 години имаше голям прогрес на качеството, а през следващите 20 очакваме още по-голямо качество“, заяви урбанистът Нурхан Реджеб.

Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов очерта няколко тенденции в сферата на строителството. По думите му все повече клиенти търсят имоти със свободна планировка, т.е. - жилище, в което една стая след време може да бъде разделена на две и да се обособят две отделни стаи. 

За тенденциите в банковия сектор в следващите години говори Николай Лазаров, началник управление "Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка. По време на дискусията, модератор на която беше журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов, Лазаров обясни, че ситуацията с Ковид-19 е довела до ръст на използването на дигиталните услуги в банковия сектор.  "Дали това ще е основната тенденция през следващите години, предстои да видим. Но през 2019 година направихме едно проучване, което показа, че 80% от клиентите предпочитат в един момент да се видят с консултант. В дългосрочен план това означава, че клиентът ще продължава да търси контакт с експерта – онлайн или в очи в очи“ , заяви Лазаров. 

За модулните сгради, които ще бъдат част от бъдещето на имотния сектор, говори Йорг Бахрен, директор "Проекти и Инвестиции“ в RE RISE GmbH.  "Този вид сгради има огромен потенциал и може да запълни празнината, тъй като в момента има нужда от всякакви имоти. Модулните сгради могат да ускорят процеса на строителство и да го направят по-чист“, заяви Бахрен. 

В Индия правителството има програма за модернизация на най-бедните квартали с помощта на модулни сгради. "Според много експерти модулното строителството е една от технологиите, които ще имат най-голям принос към сектора на недвижимите имоти и строителната индустрия в следващите години“, заяви Силвия Павлова, основател PropTech Bulgaria. 

Георги Шопов заяви, че този тип строителство, познато на българите като панелно строителство, е по-евтино и по-бързо, но заради лошото изпълнение в България, хората не го харесват. 

Участниците в дискусията отправиха и предложение към Столична община, което ще реши голяма част от проблемите с общинските жилища за социално слаби. 

"Ако общината даде територии на бизнеса срещу обезщетение, ще се получи следният ефект: предлагането на жилища ще се увеличи, качеството и цената ще се регулира, и ще се получи голяма банка от социални жилища. Така голяма част от хората в маргиналните групи ще се социализират, защото ще живеят сред семейства, които работят, т.е., ще има и социален ефект“, заяви Георги Шопов в края на дискусията. 
Целия разговор, както и церемонията по награждаване може да гледате ТУК

Годишните награди на Imoti.net се осъществяват с генералното партньорство на Пощенска банка, с подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи, Japan Tobacco International и ЗАД "Армеец“.

Медийни партньори на събитието са Investor.bg; Bulgaria ON AIR; Bloomberg TV Bulgaria; Градът Медиа Груп; Вестник „Строител“, STROIINFO.com. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК