Тежка суша - ще скочи ли цената на хляба заради ниския добив на пшеница?

Жътвата вече е приключила на 70%

06.07.2020 | 20:10 Редактор: Искра Ангелова

Цената на хляба няма да се увеличи, въпреки рекордно ниския добив на пшеница, убедени са експертите. Тази година реколтата е изключително слаба. 

Добивът на пшеница тази година е очаквано по-нисък, а причината - неблагоприятните климатични условия. 

"Според нашите очаквания добивите да са около 4 милиона - 4,1 млн. Спрямо миналата година имаме намаление с 30 на сто", каза председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

България произвежда четири пъти повече пшеница, отколкото е консумацията.

Ниските добиви ще се отразят и на джоба на земеделските производители и на всички по веригата, но не и на цената на хляба, убеден е Костадинов. 

"За повишаване на цената на хляба не можем да говорим. Знаете, че цената на пшеницата е борсова цена, която не влияе", каза още Костадинов.

Ще има ли увеличение на цената, още е рано да се каже.

"Всички стопански компоненти влияят на цената на хляба. А те са цена на суровината, която за нас е брашно, цена на труда, цена на електроенергията, на транспорта. Цена на всички мерки, които взимаме в условия на криза", сподели председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Тя е категорична, че докато не се прибере и последната нива, прогнози не могат да се правят. 

"Цената на хляба, говорим за цената на хляба, произведен от реколта 2020, ще бъде ясна в следващите 2-3 месеца. Обикновено започваме да работим с новата реколта октомври", допълни Марияна Кукушева.

А жътвата вече е приключила на 70%. Експертите обаче смятат, че качеството на пшеницата е много добро. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК