Църквата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

05.07.2020 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова

За първи път след втората световна война в училищата в България отново ще се изучава в България. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците? 

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие.  

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език. 

"Нашата цел беше тази, първокласника като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и ранотата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
2 rate up comment rate down comment 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ
преди 1 месец
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Избираем предмет ли ще е? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 3
1000
преди 1 месец
От какъв зор в 21 век, ще се опитват да вкарват в главите на децата религиозни измислици. Като че ли без религия не знаем кое е добро и кое лошо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Най-после
преди 1 месец
Браво, отдавна трябваше да се направи ! Голяма заблуда е, че домашното възпитание е достатъчно ! Няма нищо по-добро за подрастващите, от приобщаването им към християнските ценности и морал, и привикването им към задружност и колективност ! Сигнализирай за неуместен коментар