Д-р Симидчиев: Следващата седмица очаквам до 200 заразени за денонощие

Според него причината за повече положителни проби може да е разхлабването на мерките

04.07.2020 | 18:29 Редактор: Искра Ангелова

Нов рекорд на регистрирани с коронавирус у нас за денонощие - 182-ма от направените 2538 теста са положителни. 

Най-много заразени има в София и в Плодив. В Пловдив положителна проба е дала общинска съветничка, заради което ще се тества целият общински съвет. 

Ако преди можехме да отдаваме по-големия брой заболели на по-големия брой направени тестове – сега заразените просто са повече като абсолютен брой. Така обяснява ръста на заразените пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Според него причината за повече положителни проби може да е разхлабването на мерките.

"Голяма част от мерките просто се разхлабиха наведнъж в голямо количество. Бяхме свидетели и на най-сериозното нещо, което беше един мач, на който присъстваха 12 хиляди човека, така че това са очаквани неща", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Специалистът очаква през следващата седмица броят на заразените да скочи до 200 за денонощие. 

"С колкото повече хора се контактува, толкова повече рискът от заразяване е по-голям. Аз лично бих разхлабил мерките, където имаме контакт. И бих си помислил мерки 1:100, но в никакъв случай не бих си помислил за разпускане на 1:1000. Мачовете са точно това", добави той.

Според д-р Симидчиев е възможно пазейки се от други респираторни заболявания през есента, по естествен път да се намали и броя на заразените с Ковид-19. 

"Не трябва да допускаме да се разпространява много този вирус, защото колкото повече той се разпространява, толкова повече ще виждаме по казуистичните, т.е. по странните и необичайни прояви на този вирус, виждаме вече как той засяга по млади хора, хора с васкулит", категоричен е пулмологът.

А именно вирусът може а се окаже по-опасен и непредсказуем.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК