Храните поскъпват глобално: Каква е тенденцията в България?

Поведението на крайния потребител вече е различно

03.07.2020 | 18:45 Редактор: Юлия Христова

За пръв път от началото на годината през юни месец цените на храните тръгнаха нагоре след рязкото падане, предизвикано от пандемията. Това показват данни на агенцията по храните към ООН. 

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, който измерва цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се покачва с близо 2 % и половина спрямо май. На фона на несигурността на пазара, породена от Ковид-19, цените на част от продуктите се възстановиха до многомесечни максимуми. Индексът на цените на захарта е нараснал през юни до 75, пункта, което е повишение с повече от 10%. Тук роля играят бразилските захарни мелници, които използват повече запаси от захарна тръстика за производство на етанол вместо на захар, което се отразява на възможностите за износ. Пристанищата също още не работят в нормален режим.

Ценовият индекс на растителното масло пък скача с повече от 11% след траен спад през предходните четири месеца. Отскокът отразява главно по-високите цени на палмовото масло. Цените се повишиха рязко през юни , заради засилено глобално търсене, след падането на много от противоепидемичните мерки. Индексът на цените на млечните продукти е нараснал с 4% спрямо май, достигайки през юни ниво от 98,2 пункта. Но той остава с 4,6% под нивото от юни миналата година. 

От комисията по стоковите борси и тържищата са категорични: през последните три месеца у нас се наблюдава стабилен пазар на основните хранителни продукти. Цените при определени стоки варират до три процента.  Потребителската кошница е с 5 лева по-скъпа от миналогодишната. А резки ценови промени се наблюдаваха при плодове и зеленчуци, но причината не е корона кризата. 

По данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за месец индексът на цените на захарта е нараснал с близо 11%. Тук роля играят бразилските захарни мелници, които използват повече запаси от захарна тръстика за производство на етанол вместо на захар, което се отразява на възможностите за износ на захар. Пристанищата още също не работят в нормален режим. 

Поведението на крайния потребител обаче вече е различно. 

И все пак, коронакризата доведе до ограничено предлагане и логистични проблеми в световен мащаб. Китай участва по-малко на европейския пазар. Вече се отчитат и сериозни излишъци на свинско месо и затова неговата цена пада.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК