Нощният труд въздейства тежко на организма - как да бъде заплатен?

Коментар за Bulgaria ON AIR на бившия социален министър Иван Нейков

29.06.2020 | 21:45 Редактор: Наталия Тотева

Синдикатите внесоха подписка в Министерството на труда и социалната политика с искания заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата, а не от минималната, както предлага правителството. Според бившия социален министър Иван Нейков, е справедливо заплащането да не е по-малко от 1 лев.

"Ако погледнем историята, бяха необходими около 40 години, ако приемем, че Кодексът е създаден 1987 г., и оттогава нощният труд се плащаше с 25 стотинки на час до ден днешен. За да се стигне до съгласие, че сега ще бъде 0,15% от минималната работна заплата - по малко от лев. Ако трябваше близо 40 години да минат, за да променим тази норма...", каза той за "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че има политическо решение нощният труд да е 0,15% от минималната работна заплата, но все още няма нормативна база. 

"Медицината много отдавна доказа, че въздействието на нощния труд върху човешкия организъм е много по-тежко, отколкото на дневния труд. Данните сочат много повече грешки, злополуки", добави бившият социален министър.

Относно разширението на мярката 60/40, Нейков отбеляза, че "това е диамантът в короната на мерките по повод кризата с вируса".

"Ако погледнем реалността ще видим, че отначало имаше много големи резерви към мярката. Правителството, особено Министерството на труда и социалната политика, направиха разумни стъпки и корекции на базата на искането", изтъкна Нейков за Bulgaria ON AIR.

"От юли започва да действа новият дизайн до 30 септември. Беше отворена леко вратата, като министър Сачева заяви, че може да се стигне до удължаване до края на годината. Другата голяма промяна, отново по предложение на работодателските организации - вече не е необходимо работодателят да е спирал дейността на предприятието, да е въвеждал намалено работно време или да е пускал в отпуски", уточни гостът.

Нейков добави, че параметрите по мярката остават същите, като се разширяват отраслите, за които може да се приложи. Според него тя няма да може да се прилага към селско и горско стопанство, рибно стопанство, държавна администрация.

"Има предложение да има още един формат - 90/10. Предложението е този формат да важи само за т.нар. социални предприятия - тези, които наистина с дейността си осъществяват социални услуги или наемат хора в неравностойно положение. Ще видим дали 80 към 20, дали 90 към 10", каза още бившият социален министър.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК