Мярката 60/40 ще действа до края на септември при нови правила

Ако се наложи, схемата ще бъде удължена до края на годината

29.06.2020 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Социалните партньори обсъдиха как ще се изплащат средствата от мярката 60/40, която държава предприе по време на извънредното положение у нас. Това е и първото присъствено заседание на Тристранния съвет от март месец насам.

Работодателите, синдикатите и държавата единодушно подкрепиха проект на постановление за определяне на условията и реда на изплащане за обезщетенията след края на извънредното положение. 

Около 500 лв. ще струва изпълнението на проекта, а схемата 60/40 ще е валидна до края на септември. Ако се наложи, то мярката ще бъде удължена до края на годината. Целта е подкрепа за бизнеса и запазване на заетостта.

Според синдикатите около 700 000 работни места ще бъдат запазени по този начин. Мярката 60/40 вече ще бъде отворена и за наемане на безработни от бюрата по труда, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Разширява се и дейността на секторите, които ще имат правото да се възползват от тази схема. Отпада условието за платени данъци за 2020 г.

Президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов връчиха на министърана труда и социалната политика - Деница Сачева, над 100 000 подписа от всички сектори на икономиката в страната. Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само за секторите с непрекъсваем работен процес. Искат и значително увеличаване на заплащането на нощния труд.

"Продължаваме да мислим, че нощният труд трябва да бъде свързан с основната заплата, а не с минималната, но това е следващ разговор, който ще продължим. Знаете, че 10-те стотинки на час не са мръднали и ние смятаме, че там трябва да се направят необходимите стъпки. На второ място- проблемът с извънредният труд", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров 

"От 1 януари 2021 година 0,15 процента от минималната работна заплата да бъде допълнителното възнаграждение за нощен труд, но не по-малко от 1 лев. Предстои този нормативен акт да бъде приет от Министерския съвет в рамките на следващия месец", отговори им министър Сачева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК