Да работиш, докато другите спят - каква е цената на нощния труд

Синдикатите поискаха нощният труд да се обвърже с процент от основната заплата, а не от минималната

29.06.2020 | 18:43 Редактор: Александра Иванова

400 000 души в страната полагат нощен труд, според данни на синдикатите. Затова днес синдикалните лидери внесоха в социалното министерство подписка, подкрепена от над 100 000 души, с искания заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата, а не от минималната, както предлага правителството. 

Като ИТ специалист Божидар дава както дневни, така и нощни смени. Казва обаче, че нощният труд е много по-изискващ и натоварващ. 

"Все пак, друго си е нощният сън, друго - дневният. Повечето часове трябва да си много концентриран, но умората оказва своето влияние и е много изморяващо", сподели той.

Според него, за да бъдат служителите по-ефективни, те трябва да бъдат стимулирани финансово. Масово обаче работодателите плащат минимума. 

"Имам и много приятели и в други сфери, и те доста често се оплакват, че там не им плащат определените часове и нямат никакви бонуси", коментира Божидар. 

Социалният министър Деница Сачева обяви, че вече са направени стъпки по отношение на нощния труд.

"От 1 януари 2021 г. 0,15% от минималната работна заплата да бъде допълнителното възнаграждение за нощния труд, но не по-малко от 1 лв.", посочи Сачева.

Синдикалните организации обаче настояват нощният труд да е обвързан с основната, а не с минималната заплата. Те настояват и за реално отчитане и заплащане на извънредния труд и за значително увеличение на възнаграждението за времето на разположение. 

"Що се касае до времето на разположение, 10-те стотинки на час не са мръднали, т.е. ние смятаме, че там трябва да се направят необходимите стъпки", отбеляза Пламен Димитров от КНСБ.

Сумираното изчисляване на работното време да важи само за секторите с непрекъсваем работен процес, поискаха още синдикатите. По техни думи бизнесът злоупотребява с режима и лишава работниците от полагащи се почивки. 

"Сумираното изчисляване на работното време да се прилага само там, където това е неизбежно. Да се спре разхищаването на извънреден труд в България чрез икономически мерки и въвеждане на различни начини за неговото доплащане, което да е значително по-високо от сегашното", изтъкна Димитър Манолов от КТ Подкрепа.

Синдикатите са категорични, че ще продължат да настояват за ограничаване на полагането на извънреден и нощен труд. А социалният министър обеща, че диалогът по отношение на нощния труд ще продължи и ще бъдат посочени секторите, в които той е неизбежен.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК