Багери край Рилските езера - ще се строи ли в планината?

Според ръководството на природния парк няма нищо нередно в тежката техника

29.06.2020 | 14:02 Редактор: Ивет Арабова

Снимки на багери край Седемте рилски езера предизвикаха остри коментари в социалните мрежи. За случващото се сигнализира зрител на Bulgaria ON AIR.

В събота Любомир се качва в планината със своята годеница и се натъкват на неприятната гледка. "Бяхме доста неприятно изненадани, до самото езеро "Бъбрека" беше багерът", сподели Любомир Костов.

Според ръководството на природния парк няма нищо нередно в тежката техника и строителните дейности край езерото "Бъбрека". 

"Дейността предвижда укрепване на съществуващите пътеки в целия циркус и ограничаването на достъпа и движението по нерегламентираните такива в района. Дейностите се извършват с ръчен труд, материалите се качват с коне. Имаше един участък в района, където се наложи използване на друг вид техника, затова се беше качил този багер", обясни директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

Според туристите обаче природата в района на езерата е застрашена. "Смятам, че за пореден път това е началото на някой проект, който не се знае докъде ще стигне", коментира Любомир Костов.

Стойността на туристическите пътеки е над 8 млн. лв., които са осигурени по оперативна програма "Околна среда". Обществената поръчка е минала изключително бързо, като оценителната комисия е избрала победител за по-малко от месец. 

"Имаше обществена поръчка, явиха се няколко фирми. Процесът беше доста дълъг", каза Красимир Андонов.

Оказва се, че фирмата победител е свързана с Илия Илиев - бивш депутат от ДПС, председател на ДРОМ и общински съветник в ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Прокуратурата го разследваше заради търгове на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и изборни престъпления.

Вижте повече в репортажа на Десислава Атанасова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тим
преди 3 години
Сто процента ще се изгради укрепителна стане като на Алепу. Като се знае кой е спечелил обществената поръчка! Как пък веднъж не спечели някой, който не е член на партия, бивш депутат или кмет. Сигнализирай за неуместен коментар