Столичната община освободи таксиджиите от такси до 2021 г.

Таксиметровите компании искат и трикратно увеличаване на първоначалната такса на курсовете

26.06.2020 | 20:10 Редактор: Александра Иванова

В следващите месеци таксиметровите компании в София няма да плащат такси на общината. Колко ще струва на общинския бюджет тази мярка за подпомагане на бизнеса?

Седмиците извънредно положение сринаха оборотите на таксиметровите компании в София, разказва Кирил Ризов, таксиметров шофьор от повече от 30 години. 

"Коронавирус - кризата се отрази много зле. Веднага след 13 март оборотите паднаха до 20% от това, което бяха до 13 март", допълни той.

В тази връзка 2/3 от шофьорите въобще спряха да работят, някои си върнаха разрешителните. Затова общината в София ги освободи от таксата в размер на 25 лв. за следващите 18 месеца.

"Внесохме доклад, с който ги освобождаваме от таксите за издаване на стикери за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г. Това е малка помощ, но мисля, че е една правилна крачка в посока на подпомагане на таксиметровия бранш", посочи общинският съветник Карлос Контрера.

Решението ще струва около 250 хил. лв. на столичния бюджет. За да се върне оборотът темповете на живот също трябва да се възвърнат. 

"За нас е важно. Колкото по-бързо се отворят местата за масово посещение, за да може нашия оборот да се вдигне, това е главното за нас, до тогава нашите обороти няма да могат да надхвърлят 50%", отбеляза Кирил Ризов от Съюз Такси.

Отстъпената такса няма да се отрази върху цените на таксиметровите услуги. Браншът предлага да се намали и данъка. А общинските съветници са приготвили и писмо до Народното събрание. Таксиметровите компании искат и трикратно увеличаване на първоначалната такса като ответна мярка срещу късите курсове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК