Горанов: Още от 2013 г. има нарушения в Комисията по хазарта

Финансовият министър бе задължен да даде информация за операторите на хазартния пазар

26.06.2020 | 14:07 Редактор: Наталия Тотева

Близо 2 часа продължи дебатът в пленарна зала на тема хазарт. Основните спорове бяха относно 700 млн. лв. пропуски за хазната, които е трябвало да внесат компаниите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. 

Финансовият министър Владислав Горанов бе задължен да предостави детайлна информация за операторите на хазартния пазар, какви данъци е трябвало да внесат те и под каква форма са били внесени.

За това предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Не беше уважено искането на левицата за детайлна справка за отделните хазартни оператори, тъй като това представлявало данъчна тайна.

Какво обещаха по-рано, от БСП засипаха финансовия министър с въпроси. Те поискаха да разберат какъв принос имат към бюджета всички хазартни фирми за 5 години назад.

"Загубите са много повече от 700 млн. лв. за бюджета, тук са скрити фирми, които не са плащали такси и други задъжения към бюджета. Тези фирми са прикривани от правителството", каза депутатът от БСП Румен Гечев.

Финансовият министър парира искането на левицата с мотив, че нарушенията в хазартния сектор датират преди 2015 г.

"Още от 2013 г. за много хазартни оператори Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилага 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози", обясни Горанов.

В крайна сметка мнозинството отхвърли искането на левицата министърът да даде детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазарта.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК