За 82,4% от българите преодоляването на икономическата криза е най-важно

За 24,3% важна тема е състоянието на здравната ни система след пандемията

26.06.2020 | 17:03 Редактор: Наталия Тотева
За 82,4% от българите преодоляването на икономическата криза е най-важно

Справянето с икономическите последствия от кризата с коронавируса е най-важната тема за българите след края на извънредното положение у нас. Това показват данни от проучване на "Барометър България", проведено сред 828 души в периода 20-25 юни 2020 година.

За 82,4% от българите най-важно е как страната ни ще се справи с икономическите последствия, предизвикани от Ковид кризата. 

Краят на заразата е важна тема за 38,9% от българите, а за 36,5% е разхлабването на мерките. 24,3% смятат за важно състоянието на здравната ни система след кризата. 

Процентите от отговорите надхвърлят 100, защото анкетираните са давали повече от един отговор.

В края на февруари в редовното си проучване "Барометър България" зададе въпроса "Страхувате ли се от коронавируса?".

Няколко месеца по-късно мнението на хората е претърпяло промяна. На същия въпрос респондентите дават различни отговори, отбелязват от агенцията.

Повечето от нашите сънародници са неглижирали въпроса със заразата, но днес 43,7% заявяват, че се страхуват (в края февруари 25,6% са посочили, че ги е страх). Значително намалява делът на тези, които смятат, че паниката е изкуствено създадена и няма причини за страх – февруари са били 26,5%, а днес – 15,2%.

Според експертите промяната в отношението на българите към пандемията от Ковид-19 се дължи на нейния обхват и продължителност, пише dnes.bg.

В проучването е зададен и въпросът коя е институцията, изиграла най-важна роля по време на извънредното положение. 

Респондентите подреждат почти с равен дял Министерският съвет – 31,6%, и Национален оперативен щаб – 30,2%. Народно събрание е институцията с на-важна роля според 24,2%, а за 4,3% това е здравният министър. 9,7% от анкетираните не могат да посочат.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК