"Воля": Нужна е мярка 100/0 за справяне с кризата

Ще преборим с липсата на инициатива за безплатни лекарства, подчерта Пламен Христов

25.06.2020 | 21:39 Редактор: Юлия Христова

Безплатни лекарства за пенсионери и децата до 4 клас. Това предлагат от ПП "Воля". Става дума за над 2 млн. души, като една трета от тях са възрастните. В предложението е залегнало още медикаментите за учениците между 5 и 8 клас да бъдат поети на половина от държавата.

Междувременно депутатите решиха до 4 месеца Министерството на труда и социалната политика да изготви анализ на действащото законодателство в областта на социалните услуги.

По отношение на Закона за социални услуги имахме доста резерви, има доста спорни текстове в него, надявам се, че с изработването нещата ще бъдат регулирани, каза за "Денят ON AIR" депутатът от "Воля" Пламен Христов.

Според него е резонно този закон да се отложи още, за да се доизпипа. Има неща, които са добри, но хората трябва да са спокойни. Когато има спорове, се отива от едната крайност в другата. Ако някой има съмнения, той трябва да бъде успокоен, допълни народният представител за Bulgaria ON AIR.

"Държавата си свърши добре работата с ограничаване на Ковид-19, но господин Марешки апелира за заработването и на икономически щаб, предвид излизането от настъпилата криза. Продължаваме да твърдим, че трябва да има и мярка 100/0, трудно е да се определи за кой сектор, но тази мярка може да се пренасочва", обясни Христов.

По думите му, ако някъде се наблюдават опити за спекулативно увеличаване на цените на лекарствата, може би е въпрос на контрол и проверки, за да се установи ставащото, а повишението се дължи или на производител, или на повишена субстанция.

Депутатът от "Воля" допълни, че много от субстанциите са били блокирани, предвид това, че се произвеждат в Китай или Индия, и е затруднено транспортирането им.

"Трябва да надграждаме и поне за тази група хора - пенсионери и ученици, лекарствата да са безплатни. Ще успеем да се преборим с липсата на инициатива да се подсигурят безплатни лекарства", подчерта Христов. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК