Поскъпване на лекарствата за грип и на антибиотиците, каква е причината?

С 31% е по-висока цената на една от разновидностите на ибупрофена

25.06.2020 | 18:50 Редактор: Наталия Тотева

83 лекарства без рецепта са с по-високи цени. Поскъпването е регистрирано от фармацевтичните компании за месеците от март до юни. Най-голям скок в цените има сред препаратите за грип и настинка. като таблети срещу температура, сиропи, капки за нос и хапчета за гърло.

Това показва статистиката на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Според брашна ръст в цените има още от началото на годината. 

"Има лекарства, които са вдигнати от началото на годината, има такива, които са вдигнати по-късно. Всяка година се случва, разрешено е за ОТС-тата с размера на годишната инфлация", коментира за Bulgaria ON AIR Николай Костов от Асоциацията на аптеките.

С 31 % е поскъпнала една от разновидностите на ибупрофена. С 15-20% скок пък има при повечето сиропи и таблетки срещу кашлица и болно гърло, показва справката в регистъра на цените. Според експертите обаче, скокът на цените няма общо с пандемията от Ковид-19. 

"Има лекарства, които нямат нищо общо с Ковид-19 заболяването, има и по лекарско предписание, но пак искам да кажа, около 80 лекарства не са нищо особено като брой съотнесени към общия брой лекарства на пазара", каза още Костов.

По-високи цени се забелязват и при някои антибиотици. От бранша казват, че явлението не е необичайно.

В същото време от Министерството на здравеопазването информират, че заради пандемията с короновируса има увеличаване на цените на суровините за медикаменти в световен мащаб.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Искат по-голяма печалба и се възползват от търсенето. Защо поскъпнаха маските и дезинфектанта? Сигнализирай за неуместен коментар