Либерален режим за разрешителни за строежи ще доведе до по-евтини жилища

Самите терени са много скъпи, обяви инж. Георги Шопов

23.06.2020 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни, с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-то място в същия индекс.

Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи за "Денят ON AIR" инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му е имало редица запитвания за намаляване на цените в дните на криза.

"Цените на жилищата се определят от търсенето и предлагането. В момента търсенето е по-голямо от предлагането", допълни той.

Цените на жилищата е важен въпрос като цяло в развитието на едно общество.

"За да паднат цените, това няма да стане заради пандемията. Трябва да е по-либерален режимът за издаване на разрешителните за строежи, но има голяма съпротива. Когато предлагането е повече, качеството се качва. Трябва да има и повече терени за строене. Самите терени са много скъпи. Предлагаме да се регулират нови територии", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Шопов допълни, че световната тенденция е да продължават хората да живеят по градовете и жилището е най-сигурният финансов остров. Цените скачат със 7-8% в София на година. Тенденцията с живота в предградията ще дойде и тук, защото е по-привлекателна, прогнозира експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК