Спецпрокуратурата: Бобоков и Узунов са обсъждали 6 месеца ход на дело

Двамата са имали и лични срещи, съобщават от институцията

23.06.2020 | 13:02 Редактор: Анисия Иванова

Прокуратурата направи нови разкрития от SMS кореспонденцията между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов. В рамките на 6 месеца двамата обсъждали дело, образувано във Върховната административна прокуратура. 

Русенският бизнесмен и секретарят по правни въпроси на президента в поредица от чат разговори обсъждали темата около танкера "БАДР". Експертизата на мобилните устройства показва, че двамата замесени в чат скандала са си разменили общо 61 файла. 

Анализът на информацията от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от Пламен Бобоков установи, че активната комуникация с Пламен Узунов, секретар по правните въпроси и антикорупция на президента, по хода на адм. дело №11413/2018, започва непосредствено след неговото образуване във Върховния административен съд.

В разменена писмена кореспонденция чрез мобилно приложение на 27.09.2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" пише до Бобоков: "Чакам номерчето".

Отговорът на Бобоков до "Prezident-Pl. Uzunov" съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното административно дело е насрочено за 27.11.2018 г.

На 27.12.2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" уведомява Пламен Бобоков за съдебното решение, преди то да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на 02.01.2019 г., уточняват от прокуратурата.

Във връзка с отправени от Узунов в телевизионно интервю твърдения, че отношенията му с Пламен Бобоков са имали единствено делови характер и се свеждали до проучване на представителите на бизнеса, част от официални делегации, мобилната комуникация между двамата сочи за проведени множество лични срещи, категорични са от прокуратурата.

Темата коментирана и главният прокурор Иван Гешев. По думите му това са проблемите, които интересуват прокуратурата.

"Кадровите проблеми на Министерския съвет, на Президентството, въпроси с морален интегритет и други, са въпрос на други институции. Не мога да решавам и техните проблеми", заяви Гешев.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Прокуратурата

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК