78-годишен мъж с коронавирус е починал в Девин

30 са новите случаи на Ковид-19 през изминалата седмица в Смолянско

22.06.2020 | 13:42 Редактор: Анисия Иванова
78-годишен мъж с коронавирус е починал в Девин

78-годишен мъж с коронавирус е починал в общинската болница в Девин, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов на брифинг. Починал е тази нощ, пациент е от Доспат, имал е сърдечни и други хронични заболявания, той е петият смъртен случай от Ковид-19 в областта.

Директорът на Регионална здравна инспекция – Смолян - д-р Мими Кубатева, обобщи, че през изминалата седмица 15 - 21 юни, има 30 нови случая на коронавирус в област Смолян. Най-много са те в община Смолян – 16, Доспат – 12, Девин и Рудозем по един. Девет от тях са хоспитализирани – 6 в Смолян, двама в Девин и двама в Гоце Делчев. Под карантина са поставени 153 контактни на положителни. На 21 юни изтече карантината на 260 контактни от община Доспат, каза още тя.

Три случая на Ковид-19 са установени в шивашки цех в Смолян.

"Заради диагностициран случай на коронавирус в шивашки цел е връчено предписание за предприемане на противоепидемични мерки и пълна дезинфекция. Има три положителни случая и сме в тясна връзка с ръководството на предприятието. Проследяват се 13 карантинирани. Ако се наложи ще бъдат наблюдавани всички останали, които работят и ако някой прояви симптоми, ще се тестват. Етажът, на който са работили трите заразени, ще бъде затворен“, поясни д-р Кубатева. Тя уточни, че първоначално е установен само един случай, след което са тествани най-близкото обкръжение на заразената – 7 души, двама от които са се оказали също положителни на Ковид-19.

Д-р Кубатева обясни, че кръгът от контактни лица е различно голям при всеки отделен случай.

"За близък контакт се определя контакт, който се осъществява на разстояние по-малко от 1,5 метра в рамките на 15 минути. Като контактни се проучват и хора в контакт с позитивния два дни преди проявата на симптомите и 14 дни след това. От тези контактни се определя броят на тези, които са били в тесен контакт със заразения“, допълни д-р Кубатева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
уф...
преди 3 години
няма край това :( да почива в мир! Сигнализирай за неуместен коментар