Щабът: Ситуацията е сложна, връщаме маските на закрито (+Видео)

Обмислят удължаване на извънредната епидемична обстановка

22.06.2020 | 12:24 Редактор: Ралица Братанова

Връщат задължителното носене на маски в закритите обществени места. От утре мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани с до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски и други предпазни средства. Това се отнася и за нощните клубове. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Поводът е рязкото покачване на случаите на коронавирус у нас през изминалата седмица. На закритите обществени места трябва да се спазва физическа дистанция 1,5 метра.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито трябва да бъде запълван капацитет до 50% от местата.

Засилва се масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки, както по-горе посочените мерки, така и действащите в момента. До края на седмицата ще бъде решено дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка.

"Ситуацията е сложна, имаме реално увеличаване на броя на случаите", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  

Данните за Балканите показват, че в  изминалата седмицата, в която България има най-високи стойности, на първо място по заболеваемост е Северна Македония 45,6% на 100 хил. население. На второ място е Албания – 12,9%, Босна – 11,9% Турция – 10,7%. Пето и шесто място България – 8,3%, Сърбия – 7,09% на 100 хиляди население.

"Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите, аз съм по-склонен да вярвам на второто", каза доц. Кунчев.

Той отправи и призив към болниците – да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. "Дотук ние говорихме за 3-те "Д"-та. Сега добавяме и едно "К" – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още той.

Доц. Кунчев заяви, че политическите партии ГЕРБ и БСП ще бъдат глобени с по 3000 лв. заради това, че са допуснали събиране на закрито с много хора, в резулта, на което има нови положителни проби. Акт е съставен и на директора на националния стадион "Васил Левски" във връзка с проведеното дерби "Левски" – ЦСКА на 20.06. при лоша организация и нарушаване на задължителната дистанция сред публиката.

"Григор Димитров е 38-ия случай на коронавирус в Хасково и няма никакво основание по повод 38-ия случай да правим нещо различно от това, което сме правили за първите 37", заяви още Кунчев. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Лошото е, че в градския транспорт нема как да се спазва дистанция. Сигнализирай за неуместен коментар