Ботевград на протестни шествия срещу шума от АМ "Хемус"

Участие ще вземе и кметът на общината - Иван Гавалюгов

20.06.2020 | 11:47 Редактор: Наталия Тотева

В Ботевград се проведоха протестни шествия. Хората се събраха в 10:30 ч. на площад "Освобождение" до сградата на общината, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. А малко по-късно се осъществи и автошествие от центъра на Ботевград до магистрала "Хемус".

Причината е бездействието на институциите по отношение на високите нива на шум от АМ "Хемус" и липсата на свързваща алея за пешеходно и велосипедно движение между Ботевград и с. Трудовец.

След сигнал на местните жители, експерти на Института за пътна безопасност посетиха описаните участъци и констатираха проблемите в свое становище, изпратено до Агенция "Пътна инфраструктура" и община Ботевград.

Протестът се организира от местна гражданска инициатива (МГИ) - Зелин, с подкрепата на Института за пътна безопасност, като участие ще вземе и кметът на община Ботевград  - Иван Гавалюгов. 

"2016 година РЗИ констатира със свой протокол и уведомява АПИ за такова завишение, което е два пъти над нормата. Предложението, което отправихме към АПИ е да изгрядят тези 400 метра, които са най-важни и след това да се търсят пари за цялото трасе", каза за Bulgaria ON AIR Богдан Илчев от Института за пътна безопасност.

От АПИ заявиха, че се подготвя нова поръчка, която ще бъде стартирана до края на годината.

"За изготвяне на акустичен проект и конструктивен проект за играждане на шумозащитни съоражения. Един от обектите ще бъде вилната зона на Ботевград", заяви Иван Досев от АПИ.

Жителите на Ботевград са категорични, че ако скоро няма решение на проблемите им, то те ще подновят протестите.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Наивник
преди 3 години
Протестиращите или са наивни или много неподготвени! Там откъдето минава шествието няма законен достъп до магистралата ! Те извършват нарушение на Правилника за безопасност на движение и Закона за движение по пътищата.Автомагистралата е скоростен път , който по закон няма пряка връзка с населените места през които минава. Вливането/отливането на движение става само на определени и означени за това места! Вилната зона е опустошена от бездействието на КМЕТА,АПИ, КАТ, Инст.Пътна безопасност... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Baba
преди 3 години
На тези снимки, да се чудиш , да се смееш или да плачеш? Тези хора са на ЩУРМ СРЕЩУ ШУМА ! Кмета, АПИ, Институт за пътна безопасност!Кмета допуснал незаконна връзка за столицата да му минава през вилната зона!!! Стотици коли на ден хвърчат нагоре /надулу. Връзката се осъществява през оперативната територия на бензиностанция - единствен случай на територията на Европейския съюз - тука е за Института за пътна безопасност. Достъпа не съществува на нито една карта или навигационна система - АПИ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 3 години
Хе хе, чак сега ли им зашумя !? Сигнализирай за неуместен коментар