Разширяване на "синя" и "зелена" зона в София, платено паркиране и в неделя?

Сред идеите е и винетният стикер да отпадне, а плащането да е електронно

19.06.2020 | 20:36 Редактор: Наталия Тотева

Промени в платеното паркиране предлагат общински съветници. Сред тях са  - голямо разширяване на зоните и платено паркиране и в неделя. 

Предложенията за промени в паркирането в столицата идват от две места. По-голям обхват на "синята" зона, платено паркиране и в неделя, както и не повече от 3 места служебен абонамент. Това е записано в доклада на независимия Борис Бонев. 

"За какво са им на стотиците служители да паркират с автомобили в центъра на София, който е обслужен от три линии на метрото, десетки трамвайни линии, тролейбуси", попита общинският съветник Борис Бонев.

Сред предложенията е и въвеждане на уикенд зона за Банкя, Панчаревското езеро и парк "Витоша", както и увеличаване на работното време на зоната до 20:30 ч.

По-голям обхват на зоните и платено паркиране и през уикенда предлагат и общинските съветници от ГЕРБ.

"Това, което ние предлагаме, е да бъде разширен обхватът на работното време на "зелена" зона, той да бъде и в събота от 10 ч. сутринта до 6 ч. вечерта, а "синя" зона да бъде активна както събота, така и неделя", каза общинският съветник Християн Петров.

Сред идеите е и винетният стикер за зоните да отпадне, а плащането да е електронно. 

ГЕРБ предлагат още зоната да обхване районите "Траидица" и "Слатина". Жителите на кварталите "Редута", "Гео Милев" и "Слатина" обаче приемат неохотно идеята, стана ясно на обществено обсъждане през вчерашния ден.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Иван Петров
преди 3 години
Георги, а ти защо имаш кола? Общината трябва да помага на избирателите си -да строи евтини паркинги -вместо да прави пари от нищо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Георги Стоев
преди 3 години
ЗА! Имам кола и всеки божи ден си късам нервите по улиците на родния ни град. Синята и зелената зона, ако се прилагат както трябва, са едно добро решение. Колата не е лукс, а необходимост, но и отговорност. Струва пари - това трябва да е ясно на всеки собственик или потенциален такъв. Общината обаче, да бъде любезна и да създаде условия за нормално движение и паркиране. Един тротоар е достатъчен. Другият може да се преобразува така, че колите да паркират напречно - мястата стават много повече! Сигнализирай за неуместен коментар