Радев от Кресна: Кризата показа липса на административен капацитет

Трябват условия местните власти да оползотворят ресурсите за развитие, смята президентът

18.06.2020 | 17:40 Редактор: Юлия Христова
Радев от Кресна: Кризата показа липса на административен капацитет

Кризата, породена от коронавируса, показа големия проблем за липсата на административен капацитет заделените от държавата средства за справяне с последствията да достигнат до най-нуждаещите се. Именно затова, ако се постигне финансова децентрализация на местната власт, общините ще разполагат с повече ресурс, административна самостоятелност и сила да определят приоритетите и да реализират регионални политики в полза на хората.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в град Кресна.

Президентът посочи още, че кризата е показала недвусмислено, че са необходими по-решителни усилия за финансовата самостоятелност на общините. Той даде пример с община Кресна, която се сблъсква със сериозни проблеми и недофинансиране. По думите на Румен Радев, трябва да се създадат условия местните власти да оползотворят ресурсите и възможностите за развитие, които регионите предоставят.

Държавният глава заяви, че прогнозите сочат, че през есента не само в България, но и по света, предстоят най-тежките последици от кризата, когато реалната безработица ще се усети най-много. Затова трябва да се разгръща капацитетът на държавата в социална, в информационна мрежа, за да се достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия, подчерта Румен Радев.

Той призова за механизми, които да компенсират гражданите от региона, заплашени да загубят работата си в търговските обекти, които ще затворят след изграждането на магистрала "Струма“. 

Трябва да се издигне престижът на земеделското производство и разпространението на качествени български продукти, посочи президентът Радев по време на срещата си в Кресна със земеделски производители от региона.

Снимка: Прессекретариат на президента

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вярно е, че са необходими по-решителни усилия за финансовата самостоятелност на общините.Е тогава ще има възможност за креативност на местно ниво и тогава и туризма би се развил в положителна насока. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като тенис мач са: Борисов-Радев... може да станеш разноглед. Сигнализирай за неуместен коментар