"Българско Черноморие": КС обяви дивото къмпингуване по морето за антиконституционно

В Гърция нарушителите дори ги грози затвор

17.06.2020 | 17:50 Редактор: Юлия Христова

Конституционният съд отхвърли жалбата на бившия омбудсман Мая Манолова за отмяна на разпоредби в Закона за Устройство на Черноморското Крайбрежие, които регламентират създаването на места за разполагане на палатки, кемпери и каравани. Това посочва в своя позиция Националната асоциация "Българско Черноморие". 

Законът регламентира и налагането на глоби за разположилите палатки, кемпери и каравани извън определените за това места на 2 км от брега.  

В Европа и останалата част на света, освен в България и Руската федерация, дивото къмпингуване е забранено и се санкционира с глоби. В Гърция нарушителите дори ги грози и затвор.

Законодателят регламентира временни места за настаняване на палатки, кемпери и каравани по морето. 

Отпор срещу тези промени имаше от страна на президента, който върна закона, Мая Манолова, в качеството си на омбудсман, която внесе в Конституционния съд жалба срещу цивилизационния избор на законодателя, и анархистичните групи от "Демократична България", които много лета завземаха чужди имоти, горички и плажове по нашето Черноморие със своите палатки, кемпери и каравани, се казва още в позицията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК