Творците на протест, настояват да им бъдат изплатени обещаните стипендии

Министерството на културата се е съгласило да изпълни исканията им

17.06.2020 | 16:06 Редактор: Юлия Христова

Представители на независимия културен сектор се събраха на протест пред Министерството на културата. Те не са съгласни с мерките за подпомагане на сектора, който е сред най-пострадалите заради коронавируса.

Артистите на свободна практика искат да им бъдат изплатени обещаните творчески стипендии в размер на 720 лв. Организаторите на протеста бяха извикани на среща с ръководството на Министерството на културата, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Министерството се съгласи да изпълни исканията им.

Актрисата Василена Винченцо практикува професията от 10 години.

"Протестирам, защото имаше много неясноти около обявяването на самата програма за подкрепа. Аз съм одобрена на първа сесия, но така и не успях да получа стипендията. Стипендията се пусна на 21 април. Тогава попитах дали социалното осигуряване има някакво значение, те казаха, че не е част от условията. Впоследствие условията явно се измениха, което смятам, че е недопустимо по време на конкурс", коментира Василена Винченцо.

За творческата стипендия се е кандидатствало на три етапа, но на практика малка част от хилядите творци са се възползвали от нея.

Причината според тях е, че критериите на Министерството на културата са неизпълними. Именно затова между кръговете изискванията са били променени след петиция на двама представители на сектора. Един от тях е добре познатият музикант Венци Мицов.

"Само да кажа, че и тези, които се класираха на първи тур, им искаха други документи, беше тотален хаос", каз Венци Мицов.

По думите му около 320 артисти са одобрените след първата сесия. Част от тях още не са получили стипендията от 720 лв., която се дава за 3 месеца. Самият той не е кандидатствал. 

"На втората сесия са кандидатствали 132-ма, а на третата 127 души", добави Мицов.

Според музиканта поне 80 000 са хората в частния културен сектор. За да кандидатстват за помощта сред изискванията са и да са имали годишен доход до 12 000 лв. за миналата година

През месеците, в които културният сцените и залите останаха без публика, Венци Мицов е пишел за култура. Сега се надява, че хората, отказали се от мерките на държавата, няма да се откажат от културата.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК