Свободните артисти - без работа в кризата и без държавни пари за всички

След обявяването на първоначалните изисквания те възразяват с петиция

11.06.2020 | 15:55 Редактор: Юлия Христова

Социалните мерки няма да стигнат до голяма част от свободните артисти - алармираха хореографи и танцьори. Това се случва два дни преди крайния срок за кандидатстване за т.нар. творчески стипендии, обещани от Mинистерството на културата. 

Обещаните 720 лв. за три месеца може да не са много, но са всичко за хиляди талантливи артисти, останали затворени у дома за месеци. Причината е, че Министерството на културата е въвело практически неизпълними критерии, твърдят от бранша.

След обявяването на първоначалните изисквания, свободните артисти възразяват с петиция. И Министерството ги чува, но донякъде. 

Атанас Маев, който е арт мениджър на танцова компания, е сред хората, участвали в преговорите с министерството. Признава, че е имало объркване. 

За да могат да кандидатстват, творците трябва да са имали годишен доход до 12 000 лв. през 2019 г., а сред документите, които представят е и данъчна декларация. В третия кръг също има проблеми, твърди Данков.

От Mинистерството на културата посочиха пред Bulgaria ON AIR, че изискванията са променени, за да може повече артисти да получат пари.

След плащането на осигуровките за трите месеца артистите биха получили около 1500 лв. А днес правителството отпусна още 5 милиона лева за частни културни организации и творци.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК