Енергиен експерт: Няма натиск отвън за АЕЦ "Белене", ще се случи навреме

В момента се уточняват процедурите във връзка с карантинните мерки в държавите, обясни проф. Атанас Тасев

16.06.2020 | 21:46 Редактор: Александра Иванова

България е бъдеща членка на Агенцията за ядрена енергия. Решението за членството ни беше взето от правителството в края на 2019 г. След подкрепата за страната ни от страните членки на АЯЕ предстои Съветът на ОИСР също да вземе решение.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви пред "Денят ON AIR", че всички държави, които имат ядрени технологии, са подписали споразумение за безопасното им използване и разпространение.

"От 36 години България е член на Ядрения клуб. Имаше сериозно писмо на организациите, които използват ядрени технологии. То беше отправено към ЕК. В него те посочват, че постигането на "зелената" сделка и като краен ефект нулирането на емисиите от въглероден диоксид до 2050 г. трябва да се случи", коментира гостът на Ганиела Ангелова.

Атанас Тасев посочи, че проектът АЕЦ "Белене" ще стане факт и няма забавяне.

"В момента се уточняват процедурите във връзка с карантинните мерки в държавите. За да се даде старт на най-важната част от сделката, а именно - инвеститорите да се запознаят с информационните детайли. Те са подписали и протоколи за конфиденциалност. Реално са извървени всички стъпки. Освен тези, свързани с коронавируса, за да се стигне до този процес. Няма натиск отвън", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Тасев руските технологии са сред водещите.

"Дори Тръмп си бе поставил за цел да отнеме предимството на Русия и Китай в тази област. Целият свят спря, но Русия продължи да развива технологии", отбеляза експертът.

Всички страни членки на Агенцията за ядрена енергия са подкрепили кандидатурата на България за членство от 1 януари 2021 г.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК