45-минутен порой наводни най-малко 30 къщи в Казичене

Реколтата на хората е съсипана

16.06.2020 | 13:36 Редактор: Искра Ангелова

Наводнени къщи и унищожена реколта след снощните бури и градушки в страната. Най-малко 30 са къщи са наводнени в софийското село Казичене.  45 минути е продължил проливният дъжд, придружен с градушка снощи в село Казичене. На много места водата е достигнала 50 см.

Хората се оплакват, че всяка година са изправени пред воден апокалипсис при първия проливен дъжд заради липсата на канализация в селото.

"Отдавна не се беше случвал такъв апокалипсис. Слава Богу, че всичко се размина без тежки последици, но реколтата на хората е съсипана. Има наводнени, къщи и дворове, които са засегнати доста", каза кметът на Казичене Григор Григоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му водата на места е стигала над коленете. "Аварийна безопасност дойдоха. Хората помогнаха доста, отводнихме къщите, които бяха наводнени", допълни кметът. 

За поредна година домът на Никола е потънал в кал и вода. А възстановяването на щетите е непосилно за един пенсионер. "Цялата улица и дворното ми място плуваха във вода, изби ми в банята водата, оттам отиде в спалнята, кухнята, чистили сме до към 11:30 вечерта", сподели Никола.

Освен от проливния дъжд, щети са нанесени и от градушката. От Столичната община заявиха, че са реагирали светкавично след наводнението. 

"По принцип шахтите се запушват и ангажимент на почистващите фирми, така че при всеки случай се реагира веднага", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проливен дъжд се изля и над София. Обстановката е усложнена на много места в страната. На места има и свлачища. Заради свлачище пътят Орешак-Черни Осъм беше затворен.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК