НСИ: Трети пореден месец цените вървят надолу

В групата на нехранителните стоки и услуги най-голямо намаление има при горивата

15.06.2020 | 22:34 Редактор: Юлия Христова
НСИ: Трети пореден месец цените вървят надолу

Трети пореден месец цените вървят надолу. Индексът на потребителските цени, използван като официален измерител на инфлацията в страната, е -0.3% през май 2020 г.

Преминаването в отрицателна територия започна още през март, като така вече цяло тримесечие се наблюдават дефлационни процеси у нас. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) от началото на годината.

Спрямо декември 2019 г. показателят е -0.6%, а спрямо същия период на миналата година е 1.3%. От януари 2020 г.

През април се наблюдава спад почти наполовина, като показателят е 1.8 на сто. Към петия месец най-много са поевтинели цените в културата и развлеченията, те са надолу с 3.7 на сто. На второ място е транспортът (2.3% спад), следван от алкохолните напитки и тютюневите изделия (0.1%). Третото място се дели с раздела за жилище, вода, електроенергия, газ и други горива, които също са надолу с 0.1 на сто.

Незначителен ръст между 0.1-0.4% в цените на месечна база има при хранителните продукти, безалкохолните напитки, здравеопазването, образованието, съобщенията, ресторанти и хотели и други. При облеклото и обувките цените остават на същото равнище от предходния месец.

Зелето и пиперът бележат двуцифрен спад в цените със съответно 16.8% и 15.7%. Трети са краставиците (8.9% спад), следвани от зрелия лук (8.7% спад). Най-малък спад има при месото от домашни птици или 0.1 на сто надолу. Най-голямо поскъпване в групата на хранителните продукти имат ябълките (11.5% ръст) и цитрусовите и южни плодове (5.3% ръст). По-незначителен е ръстът в цената на малотрайните и трайните колбаси и на ракиите – 0.1% нагоре.

В групата на нехранителните стоки и услуги най-голямо намаление има при горивата. Дизелът е надолу с 5.7%, а автомобилният бензин А95Н и А100Н със съответно 4.5% и 4.2%. Централното газоснабдяване е поевтиняло с 5.2 на сто. Данните сочат още, че банковите услуги (4.9% ръст), вестниците (2% ръст) и готварските печки (1.9%) са поскъпнали най-много. През май 2020 г. цените на лекарствените продукти и на лекарските услуги са се увеличили съответно с 0.5 и 0.4%. При цените на стоматологичните услуги увеличението е 0.2%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК