12,5% е разликата в заплатите между мъжете и жените у нас

Най-голям е дисбалансът в хуманното здравеопазване и социалната работа

15.06.2020 | 10:50 Редактор: Ивет Арабова
12,5% е разликата в заплатите между мъжете и жените у нас

Разлика в заплащането по пол в България има, и то малко над 12%. Тройно по-ниски са доходите на жените в здравеопазването от тези на колегите им от мъжки пол. Това показват данните от Националния доклад за равнопоставеността между мъжете и жените през 2018 г. 

Най-голяма е разликата в заплащането в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 27%. Основната причина е, жените са наети на по-ниско платени позиции – медицински сестри и социални работници, докато мъжете заемат по-добре платените лекарски позиции. 

Администрацията и строителството са единствените две професии в България, в които жените получават по-големи заплати от колегите си мъже. 

Иначе жените преобладават в секторите образование, хотелиерство и ресторантьорство, финансови и застрахователни дейности и търговия. Мъжете най-често са заети в "селско- и горско стопанство", "преработваща промишленост", "строителство" и "транспорт". 

При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв. - за мъжете той е малко над 1000 лв., а за жените – 936 лв. Разлика има и в размера на пенсиите, в полза на мъжете.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абе то работа и заплати да има. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
кой както се договори, никой не може да те задължи да работиш за по-малко от колкото желаеш Сигнализирай за неуместен коментар