Експертни съвети: Болки при бременност и какво е усложнено раждане?

"Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg отговори на важни въпроси на бъдещите и настоящи родители

13.06.2020 | 18:56 Редактор: Юлия Христова

За пореден път "Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg отговори на важни въпроси на бъдещите и настоящи родители. Второто от поредицата онлайн издания на Форума се проведе на 13 юни на живо в сайта на Puls.bg и акцентира върху от симптомите, при които бременните жени трябва да потърсят помощ от акушер-гинеколог и кое раждане е усложнено.

В рамките на специалното студио водещи специалисти говориха за грижите за новороденото в неонатологичното отделение, a психолог разясни ролята на бащата в семейството – тема, която често остава на заден план, въпреки важността ѝ.

За болката по време на бременността разказа д-р Ирена Шикова, акушер-гинеколог. 

Тя сподели, че притеснителните болезнени усещания могат да са различни през 3-те триместъра на бременността. 

„В началото на бременността много бременни се притесняват, че имат една тежест ниско долу. Но това е нормално, тъй като матката се разширява. Тази тежест много смущава бременните, но обикновено е съвсем нормално. Друг е въпросът, когато този дискомфорт започва да се превръща в настойчива болка, регулярна, през няколко минути и когато наподобява на болката преди менструация, а ако има кървене, задължително трябва да се обърне към лекар. Не бива да се плашат, но е задължително да има преглед."

Според д-р Шикова, ако болката, която бременната усеща, е съвсем лека и може да се неглижира от бременната, не ѝ пречи на заниманията, то тази болка не е повод за притеснение. Но ако болката е продължителна и силна, консултацията с лекар е задължителна.

През втория триместър някои жени се оплакват от болка в опорно-двигателния апарат, което също не е нещо притеснително, сподели д-р Шикова. Тя обърна обаче внимание на дискомфорта, който се изпитва при движения на плода. В началото тези движения са съвсем леки, но с течение на времето стават по-силни, осезаеми и бременната може да усети леки контракции от тези движения. Това не бива да я плаши, но трябва да се внимава, ако коремът става на топка и се усеща болка в рамките на 1-2 часа, и то болка, която не може да се пренебрегне. В такъв случай е редно да се потърси консултация с лекар.

На въпроса коя болка не е сериозна, д-р Шикова отговори, че много често жените ѝ споделят за опъване около пъпа или ниско долу, на корема. С промяната на позицията на матката е възможно да се получи това опъване и да се създаде дискомфорт, но той е пренебрежим. Също така понякога е възможно да има чревни спазми, които също не са притеснителни, допълни лекарката.

През третия триместър едно от най-притеснителните неща е непрекъснатата болка, придружена със спазъм на матката, който не се отпуска, без значение дали има кървене.

"Тогава се страхуваме от отлепване на плацентата и трябва да се потърси задължително лекар", каза д-р Шикова. Тя допълни, че в този период често срещани са контракциите Бракстън-Хикс, които са изключително полезни и не са притеснителни, леки са, и почти всички бременни ги усещат.

Нейният съвет към бъдещите майки бе да се наслаждават максимално на бременността и да успяват да отсеят това, което заслужава притеснение.

По темата как да осигурим пълноценното развитие на бебето говори Деница Венкова, биотехнолог, Doppelherz.

Тя сподели, че за да осигурим пълноценното развитие на плода е важно да има подходяща среда, за да може то да се развива нормално.

"Грижата за здравето на майката е грижа и за плода. Още през първия триместър се формират основните органи на бебето, а в тези процеси се включват много ценни витамини, минерали. Затова понякога се налага допълнителен прием. Ще започна с най-важния – фолиева киселина. Тя е много важна за развитието на тъканите и за клетъчното деление. Важно е да се осигури и витамин D, той е важен за имунната система, особено сега в условията на риск."

Деница Венкова допълни, че сред ценните хранителни елементи, които бременните дами трябва да си набавят е магнезият, калцият, желязото, омега-3 мастните киселини.

"Магнезият е също много важен за развитието на бебето. Недостигът в организма често се появява под формата на спазми, схващания и е добре да се търсят таблетки с дълго освобождаване."

"Омега-3 мастни киселини са важни за нормалното ембрионално развитие на мозъка, зрението на бебето и техният недостиг се съпровожда с повишен риск от преждевременно раждане и сърдечносъдови заболявания. Омега-3 мастните киселини помагат много и за имунитета."

Инфекциите на пикочните пътища са често срещан проблем при бременните жени, затова Деница Венкова препоръча бъдещите майки да започнат отрано профилактика с червена боровинка, тиквено семе, но придружени с прием на селен и цинк, за да се подсили имунната система. 

В края на участието си в изданието биотехнологът препоръча на бременните дами да се движат повече и да изберат двигателна активност, която им доставя удоволствие, без риск за бебето, както и да обърнат внимание на добрата храна и пълноценния сън.

За важната връзка между акушерката и бременната жена разказа Даниела Ваклинова, акушерка от УСБАЛАГ "Селена", с дългогодишен опит. Тя сподели, че едно от най-важните неща за бъдещата майка още, когато забременее,  да усети акушерката като свой близък човек, който ще е до нея по време на бременността и раждането.

"Ние сме тези, които трябва да я посъветваме какво да прави, така че да подготви организма си, психиката си, семейството си, дома си, така че да има спокойна бременност и раждане. При приемането на жената в болницата е много важен първият контакт – да предразположим жената, да се чувства уверена и спокойна, че е с хора, които знаят какво правят. Да се чувства спокойна, че не е сама, че сме до нея, че има кой да отговаря на всичките ѝ въпроси. Първите срещи са много важни и се стараем още при предварителните разговори преди раждането, тя да се подготви за това какво я очаква, да е подготвена и документално, както и какви изследвания са необходими. Около месец преди раждането тя трябва да е готова за приема. В болница „Селена“ ние предлагаме всичко необходимо и жената няма нужда да носи нищо, но има болници, в които липсват такива условия и бременната трябва да занесе тоалетни принадлежности за нея, за бебето."

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор, II САГБАЛ „Шейново" разказа за видовете усложнено раждане и как лекарските екипи действат в такива ситуации.

"Преди да кажа какво е усложнено раждане, трябва да кажа какво е нормално раждане. Нормалното отговаря на няколко условия – първо трябва да е раждане на един плод, да е с главично предлежание, да мине по естествен път през родилните пътища, плодът да е жив, да е с тегло не по-малко от 2500 грама. И това трябва да се случи до 14 часа за жени, които раждат за първи път, след начало на родовата дейност, и до 10 часа за жени, които раждат за пореден път. Ако раждането стане по-бързо или по-бавно, вече имаме по-особено раждане, което може да крие рискова както за майката, така и за бебето. Така че за раждане, което не отговаря на всички тези условия, говорим за по-усложнено раждане."

За проследяването на състоянието на бебето още от утробата говори неонатологът д-р Лилия Вакрилова.

На въпроса какво е усещането да работи с деца още от първия им дъх, д-р Вакрилова отговори:

"Това е най-голямата радост, както за родителите, така и за нас, лекарите. Неонатологът, това е една сравнително нова професия, която следи вътреутробния начин на живот, дали преминава по нормален начин. Това е при около 92% от бебетата, но около 10% от бебетата имат нужда от малко помощ."

Педиатърът разказа за системата за оценяване състоянието на бебето в първите минути след раждането - Тестът на Апгар. Този тест е създаден от анестезиолога Вирджиния Апгар преди около 70 години. Системата оценява няколко неща от състоянието на бебето като цвета на кожата, пулса, гримасите или реактивността на бебето при дразнене, активността, мускулния тонус и дишането.

Сред другите ценни методи за проследяване състоянието на детето е мониторингът на сърдечната дейност, сподели д-р Вакрилова, както и цветът на околоплодните води при пукането им, като ако те са зелени, това е сигнал, че детето страда. 

На въпроса как изглежда едно здраво бебе, неонатологът каза с усмивка: "То е червено, плаче, а плачът за нас е най-хубавият звук след раждането."

За ролята на татковците в семейството говори психологът Петър Петров.

Той сподели, че още от първите месеци след раждането е важно детето да усеща присъствието на бащата около себе си, но психологът сподели, че практиката му показва, че именно в този период бащата се дистанцира, а това е погрешно. За ролята на бащата Петров обобщи: "Той би трябвало да се асоциира с думи като сигурност, стабилност. Той осигурява закрилата и добруването чисто като физиологично здраве на семейството, не само детето, но и майката."

На въпроса как да изградят авторитет татковците, Петър Петров каза: 

"Той идва неминуемо. Ако детето усети топла връзка и може да споделя с баща си, с родителите си, тогава няма да имат проблеми. Важно е детето да може да споделя не с приятели, а с родителите си.

За предизвикателството да съчетава родителските и професионалните си ангажименти, разказа главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria Таня Кръстева. Тя е родител на 2 малки деца и не крие, че би искала да има още деца, но признава, че едва ли би имала достатъчно енергия за подобно предизвикателство, тъй като децата имат нужда от много внимание.

Онлайн изданията на "Форум бременност и детско здраве" се организират с генералното партньорство на тъканна банка "Селена Целс", основен партньор Doppelherz и с подкрепата на Water Wipes и Select Asset Management. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


10
0 rate up comment rate down comment 0
Margaretddw
преди 8 месеца
9
0 rate up comment rate down comment 0
Robeji
преди 8 месеца
8
0 rate up comment rate down comment 0
Robyrd
преди 9 месеца
7
0 rate up comment rate down comment 0
Eldarvqm
преди 9 месеца
6
0 rate up comment rate down comment 0
Serzwou
преди 9 месеца
5
0 rate up comment rate down comment 0
Evapod
преди 10 месеца
4
0 rate up comment rate down comment 0
Veronasgt
преди 10 месеца
3
0 rate up comment rate down comment 0
Igorvlu
преди 10 месеца
2
0 rate up comment rate down comment 0
Десислава христова о
преди 3 години
Като се движа ме боли ниско долу корема какво трябва да направя и не се движа постояно сам на леглото Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Беше наистина много интересно. Сигнализирай за неуместен коментар