Подлежи ли Ковид-19 на обществено дебатиране?

Науката се основава на факти, каза за Bulgaria ON AIR PR експертът Любомир Аламанов

12.06.2020 | 21:36 Редактор: Наталия Тотева

Според PR експерта Любомир Аламанов, дебат относно Ковид-19 в медицински аспект не би могло да има, тъй като "няма как от един дебат да излязат лабораторни резултати". Той отбеляза за "Денят ON AIR", че публично дебатиране би могло да предизвика дезинформация сред обществото.

"Когато се каже дебат за Ковид-19, много често се объркват нивата. Ако става въпрос за чисто медицински теми, не виждам как може да се случи това нещо. Науката не е производна на дебатиране. Дебат може да има по социални теми, политически. Науката се основава на факти. Или има факти, или няма, и те се търсят. Върху концепции може да се дебатира, но това вече не е наука", обясни Аламанов за Bulgaria ON AIR.

Според него търсенето на истината не трябва да се превръща в медийно шоу.

Множеството конспиративни теории, разпространени у нас и в световен мащаб, че ни очаква чипиране, че Ковид-19 е изкуствено създаден и др., според Аламанов се дължат на търсенето на информация в социалните мрежи.

"Последните години светът се промени изумително много. Социалните мрежи не само дадоха завишена скорост на обмен на информация, но те промениха хората от гледна точка на търсене на информация. Това бе проспано донякъде от политиците и със сигурност от учените. Много малко учените се включваха с истински научнопопулярни материали, които да запълнят тази информационна дупка", уточни специалистът. 

Аламанов добави, че фактите относно коронавируса се променят, а изказванията на СЗО може да са противоречиви, защото са опит да отговорят на нетърпението на хората.

"Може да са всякакви, но Щабът не лъже. Щабът изнася достоверна информация. Когато ген. Мутафчийски излизаше да каже данни, хората му вярваха", коментира Аламанов относно овладяването на коронавируса по време на извънредното положение  у нас. 

"На много по-късен етап може би трябваше комуникацията да се раздели на нива - едни хора да поемат разговора относно чистата наука, едни хора да поемат разговора относно медицински мерки, други относно икономически, социални мерки. Трябваше да се намерят учени, които да говорят научнопопулярно - да разказват що е то вирус", допълни експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Интелигентните хора, които имат знание и мнение и не е нужно да им бъде обяснявано каквото и да е, но искат да чуят аргументите на специалистите все пак. Сигнализирай за неуместен коментар