Има ли право "Гранична полиция" да ни спира за неплатени фишове?

Може да проверява само за контрабанда, посочи Настимир Ананиев

11.06.2020 | 21:36 Редактор: Александра Иванова

Нова система няма да позволява на водачи, незаплатили глоби и актове за нарушения на пътя, да напускат страната. Граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат за задължения към "Пътна полиция". При установяване на шофьор с неплатени глоби, той ще остане на границата, докато не плати сумата, която дължи.

Eкспертът по пътна безопасност Настимир Ананиев заяви пред "Денят ON AIR", че системата е въведена, защото у нас има високи санкции за нарушения на пътя, но не и събираемост. По думите му стотици водачи с неплатени глоби шофират необезпокоявани. 

"Това е добро решение, но подходът не беше правилен. Хората трябваше да бъдат предупредени", коментира Ананиев.

Полицейските служители по границата ще могат да връчват фишове и на пътниците в колата, която напуска страната. Действията на полицаите обаче се ограничават само да връчването на фиш на пътниците, защото така е посочено в закона. Съществуват и други ограничения за органите на реда.

"Единствено от водача могат да изискват заплащане на глоба на момента. Законът е ясно написан, чл. 171 гласи това. Част от самите правила не са изчистени на 100%. Реално на границата полицията е гранична, не е пътна. "Гранична полиция" може да проверява за контрабанда, не за фишове. Ако това не се изчисти, държавата ще изгуби при завеждане на дела от глобени лица", коментира Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Водачът по закон няма право да шофира, ако е с неплатени глоби, посочи Настимир Ананиев. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК