Борисов свиква Щабa, ще обсъждат удължаване на епидемичната обстановка

Ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен се усложнява

09.06.2020 | 17:50 Редактор: Александра Иванова

Премиерът Бойко Борисов свиква среща с Националния оперативен щаб относно предложението за удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас. Срещата ще се проведе утре.

Предложението даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен, където бяха регистрирани огнища на Ковид-19 в последните дни и 51 новозаразени. По думите на Кунчев не става въпрос за втора вълна на вируса, тъй като разпространението е по огнища. 

"Засега, поне това, което виждам, е че ще бъде полезно да бъде удължено. Друг е въпросът с колко дни, дали с 15 или с месец. Но това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките, по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме нито връщане на КПП-тата или пък ограничаване достъпа до градинки, навън или пък ресторантите. Мерките не са в решението за извънредното положение, мерките се разписват със заповед на министъра и се променят, няма да има промяна към това, което има в момента", обясни той.

Кунчев ще поиска да се удължи и задължителната карантина за влизащите от определени страни у нас и след 15 юни. Сред тях са Северна Македония, Босна и Херцеговина.

Според доц. Атанас Мангъров обаче няма основание за удължаване на епидемичната обстановка. 

"Това би било най-глупавото нещо, което може да се направи. В момента всички болници са празни. Защо да го правим това нещо? Може би на някои хора ще им хареса да продължи до септември, Нова година, но това ще ни съсипе", отбеляза доц. Мангъров.

И посъветва да се изолират хората, които се намират в зоната на новите огнища.

"Тези 80 и няколко души не са болни, на тях им няма нищо. Ако не бяха изследвани щяха да продължат да ходят на работа. Ако продължаваме така няма да стигнем доникъде, защото идват есен, зима. Когато има такива грипоподобни заболявания и ние само ще се люшкаме от една вълна на друга", допълни той.

Безсмислено е епидемичната обстановка да бъде удължавана. Тази позиция застъпват и голяма част от жителите на столицата, която до скоро беше основното огнище на заразата.  А експерти са категорични - коронавирусът е зараза, с която трябва да се научим да живеем, без да се затваря всичко.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК