Диневи не нарушили закона при строежа на екоселище над Свети Влас

Още през 2007 година имотът е подложен и на екологична оценка

09.06.2020 | 17:39 Редактор: Искра Ангелова

Няма нарушения на екологичното законодателство при строежа на екоселище в боровата гора над Свети Влас. Това заявиха от екоинспекцията в Бургас, след като Върховната административна прокуратура разпореди незабавна проверка на поредния строеж по морето. 

Тя трябва да установи как е придобит горски имот чрез заменка, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ.

В бъдещото екоселище вече са построени няколко къщички. Обектът е ограден с висока ограда. 

Къщичките във "Венид еко вилидж" на бизнесмените Братя Диневи вече се продават на цени от 1300 евро на кв.м. Строежът е в боровата гора над Свети Влас, откъдето се открива панорама към цялото курортно селище. 

Гората е била изсечена след държавна заменка още през 2007 г. Оказва се обаче, че има пречка- 13 декара от имота попадат в Защитена зона по Натура 2000. През 2009 и 2019 г. екоминистерството изключва тази част от терена от защитената зона Емине - Иракли - първо от директивата за птиците, после от директивата за хабитатите. 

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че няма нарушение, ако част от един терен попада в защитена зона - се изключвал целият имот. 

"Чл. 4 от министерското постановление пише, че там трябва да бъдат цели имоти, а в случая виждаме, че този имот, от него 13 декара попадат в Натура зона, а останалите са извън Натура зона", каза директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова.

Още през 2007 година имотът е подложен и на екологична оценка.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Живко от Варна
преди 3 години
За българските крадльовци 1.300 евро за кв.м. сега ще ги видиме кои са тия. За нашите "големи приятели" евреите евтинко.Българио,Българио от граница до граница направиха от тебе баница и ядът ли (крадът ли) ядът.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 3 години
Имах си хас - да закачат братя Диневи и други верни кучета на Властта. Гарван Гарвану око не вади. Опустошиха навред Природата на БГ - навсякъде....Ужасна грабителска капиталистическа система....Имам чувството че Природата ще си отмъсти подобаващо! Сигнализирай за неуместен коментар