Медици с нестандартен протест в подкрепа на Мая Илиева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изразиха недоволството си пред Белодробната болница, където тя е работила до преди дни

09.06.2020 | 13:54 Редактор: Наталия Тотева

Медици излязоха на протест в София след прекратяването на договора за работа на медицинската сестра и организатор на протестите им - Мая Илиева. 

Протестът започна пред сградата на Белодробната болница, където до преди дни е работила Илиева. Нейният трудов договор не е бил продължен след изтичането на 6-месечния изпитателен срок.

Според самата нея причината не е, че не се справя като медицински сестра, а защото е била "неудобна" и извършвала синдикална дейност, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

На това мнение са и другите сестри, които излязоха, за да я подкрепят. Пред сградата на болницата бе образуван пърформанс, в който бе изиграно "убийство" на медицинските сестри.

"Причината е репресиите и уволненията на медицински специалисти, които се случват в здравни заведения. Има липса на кадри. Причината за тези уволнения и репресии е единствено заради това, че си търсят правата и се занимават със синдикална дейност", каза една от сестрите.

"Нашите права означават едно добро здравеопазване, здравеопазване за всички. Ние не искаме да работим на по две-три места, искаме да работим на едно място - да дойдем на работа отпочинали. И ние сме хора, нямаме време да починем за мизерното заплащане, което получаваме", коментира нейна колежка.

Мая Илиева стана председател на синдикална организация, след като бе уволнена от болница "Токуда".

За момента няма отговор от ръководството на Белодробната болницата, нито от Министерството на здравеопазването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК