Доц. Спасков: Здравната ни система може да издържи всичко, свързано с Ковид-19

По думите му налаганите мерки не бива да са такива, които носят санкция

08.06.2020 | 21:57 Редактор: Ивет Арабова

Нови огнища на Ковид-19 тлеят в България. В Доспат затягат мерките, след като 51 работници в местен цех са дали положителни проби за коронавирус. Има ли опасност да се върнат мерките? 

"Влязохме в нова фаза на цялата тази история с вируса. Ние не знаехме почти нищо за него и това много ни плашеше. Знанията се разширяват с всеки ден. Тези 3-4 месеца дадоха на науката изключително много "храна". Да даваме много повече информация на хората, за да знаят, ако имат температура, да се обърнат към лекаря. Мерките да не бъдат мерки, които носят санкция, хората гледат как да се измъкнат от нея", каза за "Денят ON AIR" бившият директор на "Пирогов“ доц. Спас Спасков.

По думите му здравната ни система категорично е достатъчно здрава, за да издържи всичко, свързано с коронавируса.

"В здравната ни система работим ден за ден. Ще купим толкова маски, колкото ще изразходим утре. Поради тази причина трябва да направим преоценка на механизмите на финансиране на здравната система, за да има мисъл и за бъдещето", смята доц. Спасков.

Според него трябва да се търсят механизми, които да решават финансовите проблеми.

"Бюджетът на НЗОК беше съхранен, ударът беше върху лечебните заведения. Правителството и Щабът взимаха адекватни за ситуацията решения - в деня, в който се случваха нещата, което е изключително важно", отбеляза в ефира на "Денят ON AIR" бившият директор на "Пирогов".

Той коментира и ситуацията с огнището на коронавирус в болница "Хаджи Димитър" в Сливен, където 18 души от персонала са заразени.

"Може би трябва въпросните организационни структури да следят дали се спазват правилата или не. Аз съм рентгенолог, твърде често ние пренебрегваме това вредно лъчение. Пред нас обаче има възможност на проверки и санкции, и ние ставаме много по-стриктни", обясни доц. Спасков.

И добави, че потокът от пациенти в "Пирогов" е голям, по всяко положение щяло да има вълна от болни там. "Вече дойде времето, в което "Пирогов" може да е облекчен и болницата да покрива други "пожари", посочи доц. Спас Спасков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК