Щабът нареди нови строги мерки в Доспат заради огнището на Ковид-19

Задължително е носенето на маски, забраняват се всички масови събития

08.06.2020 | 17:50 Редактор: Ивет Арабова

Затягат мерките в Доспат след разрастването на огнището на коронавирус там. От днес се въвеждат задължителни маски, затварят и редица обществени услуги. Дотук се стигна, след като в местния цех за детски играчки са установени вече над 50 заразени с Ковид-19. Фабриката за играчки временно е затворена.

Със заповед на Щаба се затварят всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове и зали в Доспат. Забраняват се всички масови събития, закриват се и пазарите. А фабриката, откъдето се смята, че е тръгнала заразата, е затворена до окончателното излизане на резултатите от тестваните работници. Повечето от тях са от Сърница, а далите положителни проби за Ковид-19 са жени, работили в една смяна.

"Много от работниците са заблуждавали контрола, който се осъществява в цеха, там има много строг контрол. Мери се всяка сутрин, всеки работник с термометър, така да му се види общото състояние, но дочувам, че много от работниците са вземали по едно аналгинче сутрин, за да могат да излъжат термометрите, да не показват температурата и да бъдат допуснати на работа", обясни кметът на Доспат инж. Елин Радев.

Взетите проби са 170. Въпреки разпространението на заразата сред местните няма паника. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи огнището там като сериозно, а целта е разпространението му да се спре чрез масово тестване.  "Огромната част от тези хора не са болни, те са носители на вируса, но не развиват тежка клинична картина. Поне не засега", заяви доц. Кунчев.

По думите му сега наблюдаваме резултат от заразяване преди 10-15 дни. Но до налагане на изолация като в Банско едва ли ще се стигне, тъй като според него това не е мярка, която дава нужния резултат. "За нас е важно да намерим всеки един човек, който дава положителен резултат, да изследваме целия му път, контактните и да направим точна епидемиологична анамнеза и по тоя начин да прекъснем, а не да затваряме цели селища", посочи още доц. Кунчев.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК