Сабанов: Цената на газа пада, няма как да има увеличение на парното

"Туризмът е най-засегнат", каза депутатът от ВМРО

04.06.2020 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова

Цената на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14% за новия есенно-зимен сезон. По-рано премиерът Бойко Борисов се закани, че ще обсъди с колеги смяна ръководството на регулатора, заради вчерашните прогнозни разчети, че всъщност се очаква поскъпване на топлото.

"18-22% беше искането на "Топлофикация-София" за столицата. В крайна сметка всяка една топлофикация иска увеличение, което е нормално. Всеки, който продава, му се струва, че продава евтино. Самата функция на КЕВР е да види дали има нужда от такова увеличение и дали е правилно поискано. Няма как да има увеличение на цената на парното, при положение, че цената на газа е паднала с 40%", каза депутатът от ВМРО Александър Сабанов за "Денят ON AIR".

Според него изявлението на Иван Иванов, направено още преди да бъде проведено заседанието на Комисията, не е било редно и буди притеснение в хората.

"Нямаше логика изказването на г-н Иванов. Решенията на КЕВР се взимат на заседание, нито един отделен член на тази комисия не може да взима такива решения, а още по-малко да ги говори. Възможно е да има ново ръководство. Още на 2 април му изтече мандатът на това ръководство. В момента се занимаваме с икономически мерки, но ще дойде ред и на КЕВР. Изказването на г-н Иванов беше един катализатор, за да се забързат тези процеси", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Сабанов посочи, че средно цената за страната ще падне с около 14%, а за София - с 15%.

"Всяка една топлофикация ще направи кампания, за да обясни как точно ще се върнат парите на хората и дали се приспадат. Парите не са малко. Подкрепихме всички предложения за намаляване на ДДС-то. Когато между нас и колегите от ГЕРБ коментирахме промяната за ДДС в туризма, възникнаха много спорове, включително от председателката по Комисията и финансовия министър, но в крайна сметка те приеха намаляването на ДДС-то на бебешките храни и памперсите", каза още депутатът от ВМРО.

Александър Сабанов коментира, че 9% за туризма е временна мярка и това се говори от самото начало.

"Този бранш в българската икономика е най-засегнат. Тези хора останаха без никакви доходи. В крайна сметка БВП-то ни тази година ще падне с 8,9% от туризма. Със сигурност ще има такива, които ще се опитат да злоупотребят с това, включително и с 9-те процента в туризма. Ние не може да си позволим безгранично да намаляваме ДДС-то, дори и на храните", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК