Велопоход вместо туристическия "По пътя на Ботевата чета"

Участваха над 40 спортисти

02.06.2020 | 19:45 Редактор: Наталия Тотева

Велопоход замести Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета". Той се проведе под формата на щафета. Включиха се над 40 спортисти, които пренесоха опълченското знаме до връх Околчица. 

Тази година беше отменено и всенародното поклонение на лобното място на Христо Ботев.

Велопоходът премина премина от Козлодуй до Околчица. Дългото 111 км трасе по стъпките на Ботев за първи път бе преминато по този начин.

"Първо предаване на щафетата в село Софрониево на клуба по лека атлетика от град Мизия", каза един от колоездачите.

В село Липница опълченското знаме поеха колоездачи от Търнава.

А футболисти, лекоатлети, плувци и състезатели по борба бягаха със знамето от Враца през селата Паволче и Челопек, като крайна точка бе вр. Околчица.

"Щастливи сме, че можем да вземем участие в тази инициатива и да отдадем нашата съпричастност към загиналите", коментира треньорът по борба Юлиан Георгиев.

Въпреки отмененото всенародно поклонение на лобното място на Ботев и загиналите за свободата на България, десетки хора отдадоха почит към героите.

"Ботевият дух е в сърцата ни", отбеляза Венцислав Митков.

Точно в 12:00 ч. на обяд с едноминутно мълчание под звуците на акустичния сигнал "Въздушна опасност", България почете паметта на великият поет и революционер Христо Ботев, както и на всички загинали за свободата и независимостта на страната. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК