144 г. безсмъртие - политици преклониха глава пред паметта на Ботев

За чест, доблест и смелост призова президентът Радев

02.06.2020 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова

144 години безсмъртие! България днес прекланя глава пред Христо Ботев и всички, избрали свободата пред живота. Тази година няма да се проведе традиционният поход до Околчица - лобното място на Ботев, заради ситуацията с коронавируса.

Въпреки че официалните чествания за Деня на Ботев бяха отменени, стотици отдадоха почит на поета и революционер Христо Ботев при спазване на санитарните мерки.  Почит към героя отдадоха политици и общественици. 

"Родният Калофер още пази спомена за парещото родолюбие на Ботев. По тези улици са потекли стъпките, копнежът му за свобода и справедливост", заяви държавният глава Румен Радев. 

Във Facebook премиерът Бойко Борисов: "Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела. Нека бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха!"

За чест, доблест и смелост, каквато са имали революционерите, призова и президентът Радев. 

"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейния звън. Гласът не ни е даден за да мълчим, а за да се извисява да гради и да пробужда", каза още президентът.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК