Визия за София за 2050 г. включва гражданите в управлението на града

Дългосрочната стратегия за развитие на София влиза за разглеждане в СОС

02.06.2020 | 14:18 Редактор: Александра Иванова

Дългосрочната стратегия за развитие на София влиза за разглеждане в СОС. Тя включва основните цели и приоритети за това как качеството на живот в столицата ще се променя до 2050 г. 

Визията на столицата е разделена на два етапа. Първият обхваща периода до 2025 г., а вторият - до 2050 г. Това са мерките и целите, които столичната община трябва да постигне, за да може градът да стане по-зелен, по-уютен и по-приспособим за всички хора. 

"Основното послание на Визия за София за 2050 е София да е компактен многообразен, адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите си в своето управление", посочи арх. Любо Георгиев.

Главният арх. на София Здравко Здравков заяви, че целта е да се създаде по-добра среда на живот не само в кварталите, а и по периферията на града. 

"Зад всяка една от тези цели седят конкретни мерки, които ние трябва да предприемем в рамките на следващите години. Да променим общия план в такава посока, че той да дава по-добра среда за живот, да подобри градската мобилност, да промени моделът ни на предвижване в целия град", допълни той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че това не е просто визията на кмета на София през 2020 г., а споделената визия на софиянци за 30 години напред.

На малко по-късен етап ще се прецени дали трябва да частично да бъде променен устройственият план на София или да бъде направен изцяло нов. Предложението вече е внесено в Столичния общински съвет и трябва да бъде гласувано през следващите дни. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те защо си мислят, че ще управляват дотогава? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ндру
преди 3 години