План за 840 млн. евро превръща София в зелен град

Той съдържа 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците

28.04.2020 | 15:35 Редактор: Ралица Братанова
План за 840 млн. евро превръща София в зелен град

Столичната община е разработила план за действие, който трябва да превърне София в зелен град, съобщават от общината. Той трябва да бъде обсъден в комисиите по екология и устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика тази седмица и да бъде одобрен на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

Планът за действие е програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. 

Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти, като по този начин се подобри качеството на околната среда в града. Общите капиталови разходи в плана са в размер на около 840 млн. евро.

За постигане на "зелените" цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града и за интегриране на зелената инфраструктура в целия град. 

В целите за "чиста енергия" се предвижда увеличаване на дела на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради.

Други мерки включват увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Столичната община очаква изпълнението на стратегическите цели да доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
LudmilaNikolaeva
преди 3 години
Надявам се това да стане, но не вярвам. От тях поне половината ще бъдат откраднати. Сигнализирай за неуместен коментар