С над 300 българчета са се занимавали социалните служби в ЕС

Проблемите, които страните членки на ЕС взимат в предвид са насилие, липса на грижа, незаписване в училище и др.

29.05.2020 | 21:14 Редактор: Александра Иванова
С над 300 българчета са се занимавали социалните служби в ЕС

Остава висок броят на случаите на български деца, с които се занимават социалните системи на страните членки на ЕС. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Надя Клисурска-Жекова за нарастващия брой българи в чужбина, които имат проблеми със социалните служби на други страни по повод децата.

За 2018 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е оказала съдействие за решаването на 319 случая с българчета, през миналата година - 309, а до края на март тази година - 42.

Проблемите, които страните членки на ЕС взимат в предвид са насилие, липса на грижа, незаписване в училище, родителски конфликт или изоставяне, което задвижва и системите за закрила в съответната държава, обяснява още социалният министър в отговора си, предаде "Монитор".

В част от случаите се търси съдействие от Държавната агенция за закрила на детето, за да се направи проучване на биологичното семейство и неговия статут. Най-често във Великобритания, Швеция, Норвегия, Нидерландия се ограничава достъпът на родителите до децата, при условие че е образувано гражданско дело по местното законодателство. 

ДАЗД е работила и по 40 случая на деца, жертви на трафик през 2018 г. и 2019 г. Случаите са от Швеция, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК