Повдигнаха обвинения на зам.-министър Живков и братя Бобокови (Обновена)

Експерти: Трудно може да се прикрие процедура по износ на боклуци

29.05.2020 | 18:37 Редактор: Ивет Арабова

Четирима от задържаните вчера шест души са с обвинения. Сред тях са и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци. Обвинения са повдигнати и на още трима души, сред които и бившия директор на регионалната екоинспекция в Плевен. Задържаните остават в ареста за 72 часа. Утре прокуратурата ще обяви какви доказателства са събрани срещу престъпната група.

Според обвинението Красимир Живков е издавал нотификации за внос на боклук от Италия, а производителите били принуждавани да предават опасните отпадъци за преработка на избрани дружества, които са се възползвали от схемата. Едно от тях е това в Монтана, собственост на братята Пламен и Атанас Бобокови. До момента не е потвърдено дали те са сред шестимата задържани при вчерашните акции. 

"До момента нямаме достатъчна информация какво се случва. Нямаме също така информация за повдигнати арести. Във връзка с това къде се намират господата Бобокови – те са тук, на територията на страната и никога не са имали намерение да я напускат", коментира пиарът на братя Бобокови Ани Александрова.

От екоминистерството разпоредиха проверки в три депа за отпадъци, сред тях и това в Монтана. Във ведомството обаче не знаят да е имало натиск или уволняване на служители, които отказвали да съдействат на схемата с разрешителни за преработка, даван на фиктивни фирми. 

"Аз попитах в министерството има ли отстраняване? Оказва се, че в тая дирекция има една жена, която не се е занимавала с тази дейност. Получила е слаба оценка миналата година", заявки екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро.

Според експерти процедурата по износ на отпадъци минава през нотификации от страните, които приемат и предават боклука. Така тя трудно може да бдъе прикрита. 

"Тоест това не е, образно казано, от България изведнъж те да се озоват в някоя друга държава без никой по пътя да не знае за това. А точно обратното - всички трябва да бъдат уведомени. Отпадъците от Италия бяха битови или смесени, докато в случая говорим за един промишлен отпадък, т.е. те са различна категория и се разглеждат и третират по различен начин", разясни експертът по управление на отпадъците инж. Михаил Бъчваров.

В края на миналата година в Италия бяха арестувани над 300 души от калабрийската мафия Ндрангета включително и българи. Едно от подозренията е, че те са участвали в нелегалната схема за износ на боклук.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК