Установиха 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания след проверки

Прокуратурата иска екоминистерството да засили контрола и да санкционира виновните

29.05.2020 | 17:00 Редактор: Ралица Братанова
Установиха 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания след проверки

Върховна административна прокуратура (ВАП) предлага на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица, съобщава се на сайта на държавното обвинение.

Предложението е отправено след проверки, осъществени от прокуратурите в страната.

Установени са били 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места.

Съставени са 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша, пише Investor.bg.

В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са били установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27 предложения до кметове на общини за премахване на съществуващи незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са били три досъдебни производства - две в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и едно в Окръжна прокуратура-Ловеч.

Контролните органи са съставили 351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени 487 предписания, насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи мерки.

В резултат на отправените предписания са били почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания.

ВАП е разпоредила на териториалните прокуратури да осъществят контролни проверки, които да установяват дали се спазват съответните графици за почистване на замърсяванията, както и колко от незаконните сметища са премахнати на практика.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК