Глас от ВМРО: Държавните болници поеха големия удар и рисковете

Според Калин Поповски нито една здравна система не може да е подготвена за такава епидемия 

27.05.2020 | 21:45 Редактор: Ивет Арабова

През последните дни заразата от Ковид-19 поддържа ниски нива на разпространение у нас. За последното денонощие положителните проби са 17, а излекуваните отново са повече 32. Какви са изводите от епидемията за състоянието на здравната ни система?

"Не съм си представял, че през 21 век ще дойде заболяване, което ще порази целия свят. Нито една здравна система не може да е подготвена. Тази пандемия предизвика струпване на огромен брой пациенти в болниците", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

Той изтъкна, че държавните болници са поели големия удар от рисковете за персонала, а също и финансовия.

"4-5 до 10 пъти по-скъпо излиза един пациент от това, което плаща Касата. Даренията бяха към големите болници", посочи народният представител.

По думите му за България има две новини - хубава и лоша, които са свързани с коронавируса.

"Хубавата е, че ние останахме с един от най-ниските проценти на заразоносителите. В болниците по последни данни има около 300 човека. Вирулентността в България се оказа, че не е чак толкова висока. Доц. Мангъров това го предвиди в началото. Два месеца в това извънредно положение обаче удари икономиката. Лошата е, че се движим постоянно около 11% на заразени от медицинските кадри", коментира д-р Поповски.

Според него, ако извънредното положение беше продължило повече от 2 месеца, можело да се стигне до драматични актуализации на бюджета в средата на годината.

"Когато човек се разболее, той получава увреждания в различни системи. Може да останат трайни увреди в организма за години напред", oтбеляза депутатът от ВМРО в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че за някои видове работници карантината отпада, както и за българи, които пристигат от Европа и идват за по-малко от 7 дни.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК