ЕК: България да укрепи устойчивостта и достъпността на здравната си система

Брюксел препоръчва да се вземат всички необходими мерки за справяне с пандемията

20.05.2020 | 15:23 Редактор: Ралица Братанова
ЕК: България да укрепи устойчивостта и достъпността на здравната си система

България се нуждае от мобилизиране на адекватни финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната си система, както и от гарантиране на балансирано географско разпределение на здравните работници, посочва Европейската комисия (ЕК) в своя доклад с препоръки към страната ни.

Комисията приветства първите важни стъпки, предприети от България, за съсредоточаване на средствата на ЕС за борба с избухването на пандемията от коронавирус и за справяне с произтичащите от нея икономически и социални последици.

В същото време заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис посочи, че страната ни е единствената държава в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит по Договора на Общността, пише Investor.bg.

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Николас Шмит, посочва, че, заедно с държавите членки, Европейската комисия е предприела стъпки за мобилизиране на всички ресурси за справяне с извънредните последици от пандемията.

"Приветствам целенасочените мерки, предприети от България, за подпомагане на здравния персонал, поддържане на нивата на заетост, подкрепа на хората в най-голяма нужда, и в полза на подобряване на жизнените условия за крайно нуждаещите се по време на възстановяването от кризата“, коментира Шмит.

В доклада си ЕК подчертава, че България трябва да предприеме всички необходими мерки за ефективно справяне с пандемията, за поддържането на икономиката и в подкрепа на нейното възстановяване.

Когато икономическите условия позволяват, България трябва да преследва фискални политики, насочени към постигане на разумна средносрочна фискална позиция и осигуряване на устойчивост на дълга, като същевременно страната трябва да се стреми към увеличаване на инвестициите, съветват от Брюксел.

Според Брюксел България трябва да наблегна и на рационализирането и ускоряването на процедурите за предоставяне на ефективна подкрепа на малките и средни предприятия и самонаетите лица, като също така им осигурява постоянен достъп до финансиране и гъвкави условя на разплащания.

От ЕК посочват също, че за подпомагането на икономическото възстановяване е необходимо и поставянето на ударение върху готовите публични инвестиционни проекти, както и популяризиране на частните инвестиции, в това число чрез съответните реформи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК